Helyi kultúra

2018.03.14. 20:00

Három év kihagyás után újra agyagba formázhatja álmait Szondi Zsóka

Keramikusnak tanult, később a harmadik emeleti lakásban gravírozta az üvegeket. Szondi Zsóka három éve kezdett újra tanult szakmájában dolgozni. A használati és dísztárgyakból összeállított kiállítási anyagát a solti Vécsey Károly Művelődési Házban tekinthetik meg az érdeklődők.

Lencsés P. Anna

Szondi Zsókának a Vecsey Károly Művelődési Házban nyílt kiállítása

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Lencsés P. Anna

A kezdeteket a halk szavú asszony így elevenítette fel: – Emlékszem, másodikos voltam, amikor az általános iskolában anyák napjára egy plakettet készítettünk osztálytársam édesanyjának segítségével. Hazatérve mondtam szüleimnek, hogy nem tudom, mi a neve a foglalkozásnak, de én felnőttkoromban ezt szeretném csinálni. A történtek után már célirányosan jártam rajzszakkörre, kerámiaszakkörre Kiskőrösön, ahol felnőttem. Innen egyenes út vezetett Kecskemétre, a Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolában tanultam ki a keramikusmesterség alapjait.

Szondi Zsóka, miután befejezte tanulmányait, a szakmában maradt. A kiskőrösi Szólam Művészeti Iskolában nyolc évig volt szakkörvezető, eközben a Kézmű Nonprofit Kft. hívására Kaskantyúra került, ahol a Harmónia Integrált Szociális Intézményben a bentlakó szenvedélybetegeknek tartott foglalkozásokat a rehabilitáció részeként. Zsóka, férje révén, Soltra költözött. A második gyermekük megszületése után úgy érezte, mindenképpen szeretne újra valamilyen alkotó tevékenységet folytatni, ekkor kezdte el a plakettkészítést és a gravírozást.

– A harmadik emeleti lakásban, ahol laktunk, erre volt lehetőség. Különféle poharakat, kancsókat és mindenféle üvegtárgyat láttam el mintával. A kész munkákat a férjemmel együtt vittük ki a vásárra és számunkra is meglepő módon jól fogadták a vásárlók. Sok mindent sikerült eladni, így ezután már ebből éltünk. Szerencsére jól kiegészítettük egymást a férjemmel, enyém volt az alkotómunka, ő pedig az eladáshoz értett. Három éve kertes házba költöztünk, és végre sikerült megvalósítani régi álmom, a saját keramikusműhelyt, ahol korong és kemence is van. Hosszú évek után ismét a tanult szakmámat gyakorolhatom. Amikor dolgozom, megszűnik körülöttem a világ. Az iskolában az ember sok mindent megtanul, ám az elkészült alkotások egyediségéhez, ahhoz, hogy visszatükrözzék személyiségemet, folyamatos gyakorlásra, tapasztalatra van szükség – hangsúlyozta a keramikus.

Szondi Zsókának a Vecsey Károly Művelődési Házban nyílt kiállítása
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Lencsés P. Anna

Szondi Zsóka leginkább csészéket, poharakat, kancsókat, teáskannákat, tálakat készít mázas kivitelben. Munkája során arra törekszik, hogy az elkészült tárgyak olyanok legyenek, amelyet örömmel és sokáig fognak használni tulajdonosaik.

– Úgy érzem, most minden a helyén van. Kihasználom az időt, amit a három fiú mellett alkotásra tudok fordítani. Újabb és újabb formákat találok ki. Az újonnan megszületett mázas bögréket, tányérokat, tálakat a családom folyamatosan teszteli, ők a legnagyobb kritikusaim. Az alkotómunka mellett gyerekeknek is szoktam foglalkozásokat tartani a városi rendezvényeken, amelyekben szintén sok örömet találok – mondta el érdeklődésünkre Szondi Zsóka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!