Hajós

2024.04.14. 16:54

Sikeres volt az Orbán-napi borünnep főpróbája – galériával

A péntektől vasárnapig tartó tavaszi pincenyitogatóban résztvevő tizennégy pince tulajdonosa szerint minden idők egyik legsikeresebb szezonnyitó rendezvénye zajlott a hétvégén a Hajós-Pincefaluban. Az ország számos településéről érkező vendégek már előzetesen több mint 200 pincelátogatására feljogosító bortúra jegyet vásároltak. Akik nem készültek előre, azok sem csalódtak, hiszen a helyszínen, a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpontban jegyet válthattak. Valamennyi pince ajtaja nyitva volt, szívesen várták a vendégeket, akik közül nagyon sokan a nyárias meleg elől a pincék mélyére, a hordók és a nemes penésszel borított palackok közé húzódtak.

Zsiga Ferenc

Az április közepén szokatlanul meleg idő, a szombat délben mért 26 fok kifejezetten kedvezett a hajósi szabadtéri programoknak. A kitűnő borok, ételek mellett különösen az élőzene, kézműves vásár, panoráma-taxi, madárgyűrűzés, kézműves foglalkozások, lovaglás és persze határtalan jókedv várta a felnőtt vendégeket és a kisgyermekes családokat. 

 Umenhoffer Pince -Umenhoffer Zsolt és felesége, Umenhoffer Márta
Az Umenhoffer Pincében, Umenhoffer Zsolt és felesége, Umenhoffer Márta
Fotó: Zsiga Ferenc

Már a péntek esti erős forgalom sejttette, hogy másnap százak népesítik be a pincefalut, ahol szombat déltől már fesztiváli, igaz, a május utolsó hétvégéjén megrendezendő Orbán-napi borünnepet tekintve mini fesztiváli hangulat uralkodott.Különösen szombat déltől vasárnap késő délutánig látogatók százai éltek a lehetőséggel, hogy a nyitott pincék teraszaira kiülve kóstolgassák, kortyolgassák a kitűnőbbnél kitűnőbb hajósi nedűket.
Tapasztalatunk szerint a családok, baráti társaságok nem csak a közeli településekről érkeztek. Ahogy azt a nagyobb borházakban, jelesül a Kovács Borházban, az Umenhoffer Pincénél tapasztaltuk, távolabbi vidékekről is sok vendég ellátogatott  Hajós-Pincefaluba.

Az Umenhoffer Pincében reggelizési, vacsorázási lehetőség is volt, a pincészet teraszán és belső helyiségeiben mindhárom napon nagyon sokan vigadtak. Még a pincefalu távolabbi szegleteiből is hol tárogató, hol harmonika és ének hangját hozta a szél, ami azt jelezte, hogy a családi pincék tulajdonosai számára is fontos volt ez a nap. 

– Minden évben szívesen jövünk a Hajós-Pincefaluba, ami nem csak látványában és hangulatában, hanem az árakat tekintve is vonzó, hiszen a 7 ezer forintos bortúra jegy, 15 darab kóstoló tikettet tartalmaz. Mindehhez a pincefalu logójával ellátott kóstolópohár, térkép jár, egy tikett pedig 0,5 dl bor kóstolását biztosítja. Úgy gondolom, ez országosan is nagyon vendégbarát ár különösen úgy, hogy jók, egyre jobbak a hajósi borok, minden elismerésem a hajósiaknak! – mondta el az egyik fővárosból érkezett nyolcfős társaság férfi tagja.

Madárgyűrűzésre is várták a vendégeket

A szombat délelőtti programok egy természetismereti sétával és bemutató madárgyűrűzéssel kezdődtek az Őrjeg és Szőlőhegyei Natúrparkban. Természetesen a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont is vonzotta az érdeklődőket, a helytörténeti kiállítás megtekintése mellett bárki a pincelátogatáshoz szükséges borászati alapműveltséget is elsajátíthatta. A városban a Barokk Kastély 10-17 óráig volt nyitva, oda is többen ellátogattak. 

A háromnapos hajósi tavaszi pincenyitogató ezúttal talán még szervezettebben esszenciáját adta mindannak, amit Hajós Város Önkormányzata, a Hajós-Pincefalu, az egyesületek, a borházak, pincék, a város polgárai tesznek a szőlészet és borászat, a kulturált borfogyasztás, a borturizmus fejlesztése érdekében. Mindennek egyfajta visszaigazolása volt az Orbán-napi borünnep főpróbájának tekinthető sikeres hétvégi programsorozat. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában