Nemzetközi összefogás

2024.04.13. 06:50

Kalocsai majális: Majka koncert és 2024 adag szürkemarha-pörkölt várja a látogatókat

Gazdag kulturális és gasztronómiai programok szórakoztatják Kalocsa lakosságát, a környező településekről érkezőket április 30-án és május 1-jén. A kétnapos műsorfolyam részleteiről a városházán dr. Filvig Géza polgármester, Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ igazgatója, valamint Németh József, Venesz-díjas gasztronómiai szakember tartott sajtótájékoztatót.

Tapodi Kálmán

– Az önkormányzat költségvetése stabil, jó alapot biztosít a tervezett magas színvonalú programok megvalósításához. Az idei sztárfellépő Majka lesz, ugyanis figyelemmel kísérjük, hogy a lakosság részéről milyen igények vannak, Majka neve pedig már korábban is, vissza-vissza térően felmerült – mondta el a majális programjairól dr. Filvig Géza. 

Majka, koncert, majális
Majka koncert várja a látogatókat Kalocsán
Fotó: Flajsz Péter

Németh József felidézte, hogy a Csajda csárda parkolójában húsz éve, az Európai Unióhoz csatlakozás alkalmával, egy 4252 literes bográcsban 1590 kilogramm szürkemarha húst főztek meg közösen a „vének tanácsával” és nemzetközileg ismert séfekkel. Az eseménynek akkora híre volt, hogy Bács-Kiskunban azon a napon 74 rendezvényt tartottak, de a vezető médiumok Kalocsán forgattak. Mint mondta, ezt a rekordot döntő húsmennyiséget már csak az áremelkedések miatt sem tudják tartani, hiszen az mai áron több mint 10 millió forintba kerülne. Azonban a jubileumra figyelemmel idén is hatalmas mennyiség, ezúttal 2024 adag szürkemarha-pörkölt készül. Ennek elkészítéséhez 5 mázsa szürkemarha hús szükséges, ami ugyancsak gigantikus mennyiség, és a két évtizeddel ezelőttihez hasonlóan nemzetközi összefogással készül. A kalocsai majálisra 14 országból érkeznek vendégek. A szakember hangsúlyozta, hogy az elkészült ételből mindenki ingyenesen kóstolhat, de ez tényleg kóstoló lesz, nem ételosztás, senki nem érkezzen ételhordóval. 

A sajtótájékoztató hátralévő részében Zsikó Zoltán a részletes programot ismertette. Mint elhangzott: a városi majális április 30-án a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület közös májusfaállításával kezdődik. Az eseményen Pogrányi Miklós és zenekara muzsikál. Kedden 20 órától hajnali 2 óráig a Platán Rendezvényközpontban DJ Gabóval lesz retródiszkó.

Május elsején 9:30-tól a Kalocsai Fúvószenekar hívogatja az érdeklődőket az Érsekkertbe, majd a szabadtéri színpadnál 10 órakor a Kicsi Gesztenye Klub mese musicaljét élvezhetik a gyerekek. A G-Flow Dance School mozgásművészeti bemutatója 11 órakor kezdődik. A délután során a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, a Kalocsai Mezei Virágok Népdalkör és a Piros Rózsa Táncegyüttes ad műsort. 

Mindeközben a „Bogrács udvarban” kóstolóval egybekötve zajlik a „hungarikumok randevúja”, Magyarország EU-hoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

A napra a 20 órakor kezdődő Majka koncert teszi föl a koronát. A másnapi munkanapra tekintettel a rendezvény 22 órakor zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában