Múltidézés

2024.04.25. 13:22

35 éve Kiskunhalason kezdődött meg a szovjet csapatok kivonása az országból – videóval

1989. április 25-én, Kiskunhalason kezdődött meg a szovjet csapatok kivonása Magyarországról. Felidézzük a város történelmének egyik legnagyobb eseményét.

Baon.hu

Mint arról korábban már írtunk a baon.hu-n, Kiskunhalas történetében aligha volt annyi újságíró a városban, mint 1989. április 25-én délelőtt. A hatalmas érdeklődést annak köszönhette a város, hogy a szovjet csapatok kivonásának első ütemét a Bács-Kiskun megyei településre szervezték.

szovjet csapatok, múltidéző, katonák
35 éve Kiskunhalason kezdődött meg a szovjet csapatok kivonása az országból
Fotó: Walter Péter / Petőfi Népe

A Kiskunhalason állomásozó harckocsizó ezred egyik zászlóaljának haditechnikáját, harminc T–64-es harckocsit indítottak útnak, amelyeket pőrekocsikon szállítottak a következő útvonalon: Kiskunhalas – Kecskemét – Cegléd – Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony – Ukrajna – árulta el akkor a Petőfi Népe újságírójának Borisz Adamenko ezredes, a Szovjet Déli Hadseregcsoport törzsfőnökének helyettese. A harckocsik egy részét raktárakban helyezték el, amelyek a későbbiekben a katonák kiképzését szolgálták, más részüket szétszerelték, s átadták a népgazdaságnak.

További érdekességeket tudhatnak meg a szovjet csapatok kivonásáról korábbi múltidéző írásunkból

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában