Csapatverseny

2024.03.26. 15:53

Második helyen végeztek a bajai bélások

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) országos középiskolai statisztikai csapatversenye, a STAT WARS immár tizedik alkalommal, 2023. december 5-én startolt el. A Bajai III. Béla Gimnázium „Pad Ló” nevű csapata az előkelő második helyen végzett. Ezzel megszerezték a jogot, hogy részt vegyenek az Eurostat által meghirdetett Európai Statisztikai Versenyen.

Márton Anna

Két kategóriában összesen több mint kétszáz jelentkezés érkezett a versenyre. A tizedik születésnapját ünneplő vetélkedő a „Múltunk és jövőnk” címet kapta. A múlt téma kapcsán versenytörténeti kalandozásokra került sor, valamint évfordulókhoz kötődő kérdéseket kaptak a jelentkezők, míg a jövő témája a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra fókuszált. A megmérettetés sok-sok élménnyel és tapasztalattal népszerűsíti a statisztikai kultúrát, és játékosan fejleszti a diákok alapvető statisztikai ismereteit, gondolkodását.

verseny, második, hely, csapat
Második helyen végeztek a bajai bélások
Fotó: Kapott fotó

A három fordulós versenyen két korosztályban – a középfokú oktatási intézmények 9–10., illetve 11. és annál magasabb évfolyamán tanuló – 4 fős diákcsapatok mérhették össze statisztikai tudásukat. Az első két forduló-előválogató, területi döntők- online zajlottak, a harmadik fordulót, az országos döntőt pedig személyes részvétellel rendezte meg a Hivatal Budapesten, a Statisztikai Palotában 2024. március 20-án. Mindkét korosztályban 10-10 csapat jutott a fináléba.

A nap folyamán a csapatok olyan játékos feladatok és gondolkodtató statisztikai kérdések megoldásában mérték össze tudásukat, mint az „Ugrás statisztikus módra”, a „SZÁM-KÓD”, a „Láttam? Nem láttam!”, vagy az „Erőforrás puzzle”.

A Bajai III. Béla Gimnáziumból mindkét korosztályban egy-egy csapat jutott a dél-alföldi területi fordulóba, ahol a 9-10. évfolyamosok között a Csóka Bíborka, Béla Miklós, Gottlieb Gergely és Csanyik Balázs alkotta Peroni nevű csapat a második helyen végzett. Sajnos azonban pontszámuk nem volt elegendő az országos döntőbe való bejutáshoz. Bár a másik csapat, a 11. osztályosokból álló „Pad Ló”, melynek tagjai Hirth Hanna, Gyenis Márkó, Jaber Dániel és Barabás Áron csak a 3. helyen végzett a területi fordulóban, de olyan magas pontszámot értek el, hogy az országos döntőben folytathatták a versenyzést. Mindkét csapat felkészítő tanára Sziegl Hajnalka.

Az országos döntőben a bélás versenyzők 2 gimnáziumi és 7 szakközépiskolai  csapattal mérhették össze a tudásukat. Gimnáziumi tanulókként némi hátránnyal indultak, hiszen a szakközépiskolákból érkező versenyzőkkel ellentétben, ők nem tanulnak statisztika tantárgyat az iskolában. Ennek ellenére a Bélásokat csak egyetlen csapat, a BGSZC Szent István Technikum és Kollégium „Atomtengeralattjárók” csapata Budapestről előzte meg, így a Bajai III. Béla Gimnázium „Pad Ló” nevű csapata az előkelő második végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában