Kiskunhalas

2024.03.16. 06:50

Ezrek voltak kíváncsiak a halasi Magyarok Vásárára a nemzeti ünnepen – galériával

Izgalmas ünnepi események várták a halasiakat több helyszínen is a nemzeti ünnepen. A hivatalos és protokolláris események mellett szórakoztató programok is voltak bőven, tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Magyarok Vásárát, ahol a kézműves termékek, a népi játékok, a hagyományőrzés és a népzene állt a középpontban.

Pozsgai Ákos

A nemzeti ünnepen a megemlékezések az országzászló emlékműnél kezdődtek reggel, ahol a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót, majd az ünnepség résztvevői átvonultak a városi filmszínházba, ahol Fülöp Róbert polgármester mondott ünnepi beszédet.

nemzeti ünnep, vásár, Kiskunhalas
Ezrek voltak kíváncsiak a halasi Magyarok Vásárára a nemzeti ünnepen 
Fotó: Pozsgai Ákos

– Március 15-e olyan nap volt a történelemben, amely a változtatni akarást tettekkel, elszántan, lendülettel, megállíthatatlanul, de azon a napon vér nélkül valósították meg. Egymás mellé állt nincstelen, munkás, földműves, nemes és tudós. A folytatásban ugyan a forradalmakra jellemző tragédiák feltörtek, különösen a szabadságharc idején, de március 15-e országunk álmainak mesébe illő történetét egy kitüntetett fejezetben rögzítette. A forradalmi hangulat, a lánglelkű Petőfi Sándor színrelépésével lett kerek, egész. A nemzet költő zsenijének üzenetei olyan közérthető, mozgósító lendületet adtak a folyamatoknak, amelyek a magyar és világirodalomban örök nyomot hagyva generációknak kínálnak azóta is cselekvési mintát – hangoztatta a városvezető.

A nemzeti ünnepen a polgármester átadta a városi sajtó díjat, amelyet idén Kovács Iván, a Halasmédia főszerkesztője kapott meg. Az ünnepség folytatásaként a KRK Szilády Áron Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort, amelyre Palásti Károly, a gimnázium tanára készítette fel a fiatalokat.

A megemlékezés további részében az ünneplők a nemzeti zászló felvezetésével együtt vonultak át a református imaház melletti Petőfi-szoborhoz, ahol együtt szavalták el a Nemzeti dalt, majd koszorúkat és virágokat helyeztek el a szobor talapzatánál.

A nap folytatásaként a Thorma János Múzeumban leleplezték a Thorma-trilógia harmadik, Magyarországon eddig ki nem állított Budavár visszafoglalása 1849 című festményt.

A nemzeti ünnepen a legtöbb érdeklődőt vonzó esemény a belvárosi piactéren a Hazatalálás Baráti Kör szervezésében 13. alkalommal megrendezett Magyarok Vására volt, ahol több ezren fordultak meg.

A jó hangulatról hagyományőrző csoportok gondoskodnak, reggeltől zenés programokkal várták a szervezők a látogatókat, színpadra léptek a Halas Táncegyüttes és az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Kisszállási Színkör Köztünk élő Petőfi című zenés előadásával, Gulyás László vándormuzsikus, aki a régi világ hangszereiről mesélt és mutatta majd be őket, a Mentés Másként Trió, a Halasi Népdalkör, a Kiskun Táncegyüttes és a Halasi Művészeti Iskola néptáncos növendékei.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában