Kiskunhalas

2024.03.15. 16:58

Leleplezték a Thorma-trilógia harmadik képét – galériával

A nemzeti ünnepen mutatták be a Thorma-trilógia eddig hiányzó festményét, A Budavár visszafoglalása 1849 című alkotást. Thorma János művét különleges biztonsági intézkedések között szállítottak még március elején Bukarestből Kiskunhalasra, ahol egyelőre egy évig lesz látható.

Pozsgai Ákos

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Thorma János Múzeumban rendezett ünnepségen azt mondta, hogy a teljes trilógia első hazai bemutatása az egész nemzet számára közvetíti kulturális értékeink gazdaságát. Úgy fogalmazott: a szabadságharc álmainak köszönhetjük, hogy ma büszke magyarként egy szabad ország polgáraiként ünnepelhetünk.

festmény, alkotás, ünnepség
  A nemzeti ünnepen mutatták be a Thorma-trilógia eddig hiányzó festményét, A Budavár visszafoglalása 1849 című alkotást. 
Fotó: Pozsgai Ákos

– A nagyszabású történelmi körkép így együtt teljes. A Talpra magyar! és az Aradi vértanúk mellett egységes egészként adja vissza a forradalom és szabadságharc diadalát és tragikumát. A képek mesterien megkomponált ecsetvonásai között mélységes hazaszeretet, humánum, a nemzetért érzett féltő aggodalom, de a büszkeség is megbújik – hangoztatta az államtitkár.

Emlékeztetett: „a névadó Thorma János, a nagybányai iskola mestere nem élt még a forradalom és a szabadságharc idején, ám a két évtizednyi idő távlat számára még nagyon is élővé tette annak hatásait és eszmeiségét. A Thorma-család hazafias értékrendben élte hétköznapjait és ünnepeit, ez pedig egyenesen vezetett a művésszé cseperedett János munkáit nagy nyomon követhető életszemléletéhez is. Ennek a pontos történelmi ismereteken alapuló hazaszeretetről vezérelt alkotó munkának monumentális eredménye a trilógia, mely immár végre együtt teljes fényében látható ebben a múzeumban.

Hozzátette: az egész ország számára példaként mutatható fel a kiskunhalasiak és az intézmény munkatársainak elkötelezett, nemzetépítő munkája, melynek eredménye ez a mérföldkő jelentőségű ünnepi alkalom is.

– A halasiak példaértékű hűséggel őrizték, mentették kincseiket, múltjuknak lenyomatát. A nehéz idő elmúlásával eljött a gyarapodás ideje, elkötelezett szakemberek és patrióták szemmel láthatóan jól sáfárkodtak az örökséggel és az elnyert forrásokkal – emelte ki Závogyán Magdolna, aki szerint a Budavár visszafoglalása című festmény és ezáltal a trilógia első hazai bemutatása „nem csak a város, de az egész nemzet számára közvetíti kulturális értékeink gazdagságát, szellemi, tárgyi örökségünk időtlen ragyogását.”

Régi vágya teljesült a halasiaknak

Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy egy régi vágya teljesült a halasiaknak. Az elmúlt közel két évtized alatt tucatnyi ember dolgozott azon, hogy ez a kép hazatérjen. A Budavár visszafoglalása című festmény egy győztes csatát ábrázol, amely a nemezt szívévének, az ország fővárosának a visszaszerzését jelentette. Éppen ezért volt nagy jelentősége a múlt század elején, hogy ennek a képnek a megalkotását ki tűzte maga elé a főváros akkori önkormányzata – tette hozzá.

Fülöp Róbert polgármester szerint március 15-e a magyarok lelkében a legkedvesebb nemzeti ünnep, épp ezért a büszke halasiaknak, ez a nap nem is lehetne most ennél emelkedettebb a Thorma János Budavár bevétele című alkotásának első magyarországi bemutatóján az idén 150 éves Thorma János Múzeumban. A városvezető emlékeztetett a Thorma János Múzeum elmúlt években megvalósult bővítésére és korszerűsítésére, valamint a város tulajdonába került Bay-gyűjtemény fontosságára, és arról beszélt, hogy a Thorma-trilógiával új szintre helyezik Kiskunhalast egész Magyarország kulturális térképén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában