Baon podcast

2024.03.24. 16:00

Átúszták a hideg Balatont a kecskeméti sportolók – podcast

Kecskeméti résztvevői is voltak a közelmúltban negyedik alkalommal megrendezett téli Balaton-átúszásnak. Szemlér Ákos és Feszt Ákos a Rádió 1 Gong Téma című műsorában beszéltek tapasztalataikról.

Horváth Péter

Szemlér Ákos elmondta, hogy negyedszerre rendezték meg az extrém versenyt, ami nem a nyári távot jelenti: Tihany és Szántód közötti 1250 méter volt a versenytáv, de volt féltáv 625, és negyed táv 317 méterrel, valamint mini távok is voltak 50, 100 és 200 méterrel, amit a parttal párhuzamosan bójáztak ki. Az egyes távoknál van egy-egy úszóstég, amire hajóval beviszik az adott távra nevezőket, és onnan visszaúsznak a kiindulási pontra.

baon podcast, Balaton, átúszás
Szemlér Ákos és Feszt Ákos
Fotó: Rádió 1 Gong

Elhangzott, hogy ez nem tömegrendezvény, de évről évre dinamikusan nő a bátor jelentkezők köre. A víz 7,9 Celsius-fokos volt a verseny idején, de a két sportember 3,5 fokos vízben is úszott a felkészülés során, így a 8 fokot élményúszásnak élték meg. Szemlér Ákos elmondta, hogy extrém sportnak számít az 5 és 10 fok közötti úszás, ez az úgynevezett hidegúszás kategória, míg 5 fok alatt jeges úszásról beszélünk. A felkészüléskor jellemzően heti kétszer úsztak hideg vízben.

Arról is beszéltek, hogy a versenyhez nem elég a bátorság, mert orvosi igazolás szükséges az induláshoz. A két kecskeméti úszó csodálatos tapasztalatként élte meg a versenyt, és szeretnének visszatérni az ötödik rendezvényre is.

A cikkben szereplő podcast metalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában