Baon podcast

2024.02.06. 19:46

Tavasszal nyit a nemzeti park látogatóközpontja Bugacon – podcast

Elkészült a Puszta Kapuja Információs Központ, ami hiánypótló, ugyanis szükség volt olyan fogadóépületre, ahol a Bugacra érkező turisták megismerhetik azokat a természeti értékeket, melyekkel majd találkoznak a bugaci pusztán. Az új látogatóközpont tavasszal nyitja meg kapuit, és a természeti környezetet középpontba állító interaktív kiállításokkal várja a látogatókat − mondta el Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Ökoturisztikai Osztályának vezetője a Rádió 1 Gong Téma című műsorában. Az osztályvezető a fejlesztések részleteiről szólt a rádióműsorban.

Horváth Péter

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Ökoturisztikai Osztályának vezetője

Fotó: Gong

Megtudhattuk, hogy 286 millió forintos európai uniós támogatásból készült el a fejlesztés, ami nemcsak a fogadóépületet, az információs központot tartalmazza, hanem az információs táblákat és a pihenőhelyeket is megújították.

Az épületben természettel kapcsolatos rendezvények mellett egyéb konferenciákat, rendezvényeket is lehet majd szervezni a későbbiekben. Kiss Mónika elmondta, hogy a területen eddig is volt egy műemlék tanya-épületegyüttes, amit a helyiek Buzsik Csőszház néven ismernek. Ez 1850-1860 körül épült ez a, és ezt természetesen megtartották, ez elé épült a fogadóépület. A tervek között szerepel, hogy rendbe teszik tanyaépületet, és a későbbiekben oda is szerveznek majd programokat. Hosszútávú cél pedig egy tájház kialakítása.  

A fogadóépület hasznos alapterülete 280 négyzetméter. Mivel nem szerették volna egy monumentális épülettel tájidegenné tenni a látványt, egy viszonylag tájba illeszkedő, kisebb látogatóközpontot építettek – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy az új központ a Karikás Csárdával szemben található.

Kiss Mónika kitért arra, hogy az új látogatóközpontban két interaktív tematikus kiállítás is megtekinthető. Az egyik a bugaci buckák világa, s a természeti környezet, ahol a látogatók megismerhetik, hogy milyen fajok élnek, milyen társulások és élőhelyek vannak a bugaci pusztán. A másik kiállítótér visszarepíti a látogatót a hagyományos pásztorvilágba. A kiállítás interaktív, számos lehetőséget kínál a játékos ismeretszerzésre, a tárlat sok mozgó résszel rendelkezik, és van egy nagy terepasztal is. A látogatók szakvezetésen is részt vehetnek, sőt foglalkozásokat is kérhetnek a nemzeti park munkatársaitól.

Kiss Mónika elmondta, hogy a tavasz második felében megnyit a látogatóközpont, ahol programokat is szerveznek majd: rendszeresen terveznek népszokásokhoz, néphagyományokhoz kapcsolódó rendezvényeket, ahová a csoportokat, osztályokat is várnak. Akár arra is lehetőség nyílik, hogy kihelyezett tanóra keretében feldolgozzák a diákokkal a pusztai élővilágot, illetve a pásztorvilágot.

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy Bugacon hamarosan megnyílik az Aranymonostor Látogatóközpont, ami a Puszta Kapuja Információs Központ jó kiegészítője lesz: míg a nemzeti park központja a természetet állítja középpontba, addig az Aranymonostor Látogatóközpont a történelemben repíti vissza a látogatókat.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában