Díszvacsora

2024.02.05. 17:00

Megalakulásuk 35. évfordulóját ünnepelték a halasi városvédők

Ünnepi kiadvánnyal, emlékérem átadásával és rajzkiállítással ünnepelte megalakulásának 35. évfordulóját a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület. A Csipke Hotelben tartott díszvacsorán Babud László egyesületi elnök életműdíjat adott át Rácz-Fodor Mihály, örökös és tiszteletbeli elnök részére, aki évtizedeken át vezette az egyesületet és ma is aktív tagja a szervezetnek.

Pozsgai Ákos

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A jubileum alkalmából megjelent Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület 1988-2023-as című kiadvány nyolcvan oldalon mutatja be az egyesület elmúlt három és fél évtizedes tevékenységét, Szakál Aurél muzeológus, a kötet szerkesztője a könyv bemutatóján hangsúlyozta a város gazdag épített örökségét, amely megjelenik a kiadványban. Az egyesület korábbi elnöke Rácz-Fodor Mihály és jelenlegi vezetője, Babud László írásai jelennek meg a kötet hasábjain, az egyes korszakokból származó fotókkal és tényleírások alapján készült feljegyzésekkel illusztrálva. 

Babud László építész, egyesületi elnök hangsúlyozta, hogy az elmúlt 35 évben számos szakmai programot tudtak megvalósítani, amelybe széles körben sikerült bevonni a lakosságot is. Feltérképezték Kiskunhalas épített értékeit, elindították a Szép ház mozgalmat, valamint másfél éve Kiskunhalason tartották a Város- és Faluvédők Szövetsége XXXIX. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját, ami országosan szakmai körökben komoly városmarketing volt Kiskunhalas számára.

A Csipke Hotel aulájában Vinczéné Balogh Magdolna, a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség választmány tagja, nyitotta meg a szövetség Fiatalok az épített örökségért című gyermekrajz pályázatának nyertes alkotásaiból összeállított kiállítást.

Az egyesületi díszvacsorán Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere és Vásárhelyi Dániel, a Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara alelnöke is köszöntötte a vendégeket. Babud László egyesületi elnök életműdíjat adott át Rácz-Fodor Mihály örökös tiszteletbeli elnöknek Kiskunhalas természeti és épített környezetének védelmében végzett sok évtizedes munkájáért. Az életműdíj egy egyedi bronzérem, amely Mikó Diána szobrászművész alkotása, az egyik oldalán a halasi Sáfrik-féle szélmalom nyomata látható, az érem másik oldalán a Kiskunhalasi Városvédő és Városszépítő Egyesület Rácz-Fodor Katalin tervezte emblémája látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában