Program

2024.02.02. 17:10

Gyerekpárnákat varrtak női fogvatartottak a halasi börtönben

A kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola diákjai részére készítettek hímzett gyerekpárnákat a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet női fogvatartottjai. A jóvátételi program keretében elkészült párnákat Hinkel Tamás büntetés-végrehajtási alezredes, a halasi büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka adta át Kárász Péter iskolaigazgató részére.

Pozsgai Ákos

Fotó: Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

A Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közösen indította el azt az 5,734 milliárd forint 100%-ban európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló, 2023. október 31-ig tartó projektet, amely azt a célt szolgálta, hogy a fogvatartottak szabadulásuk után könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba és sikeresen találjanak munkát, csökkentve az esélyét annak, hogy ismét bűncselekményt kövessenek el.

A „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű projekt egyik elemeként 2020 szeptemberétől négy helyen, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben, a Kalocsai Fegyház és Börtönben, valamint a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben indult úgynevezett munkaszocializációs program, amelynek keretében, az elítéltek mosodai tevékenységet végeztek és egészségügyi védőeszközöket gyártottak. Az így készült védőeszközök közül több mint százhatvanezer körgumis sapkát és ezer cipővédőt tavaly októberben adtak át a halasi kórház részére.

A büntetés-végrehajtási intézet korábban együttműködési megállapodást kötött a halasi önkormányzattal, ennek keretében a fogvatartottak jóvátételi programok során segítik a várost. A Sóstó környékét és a Csetényi Élménypark egy részét is fogvatartottak hozták rendbe tavaly tavasszal.

A mostani jóvátétel keretében tíz női fogvatartott varrt 113 darab keresztszemes hímzéssel készített gyermek párnákat, amin tavaly augusztus óta dolgoztak s mindegyiket egyedileg díszítettek a gyerekek örömére és amit a napokban adott át Hinkel Tamás büntetés-végrehajtási alezredes intézetparancsnok Kárász Péter iskola igazgató részére. Az ötlet egy korábbi jóvátételi átadás során született meg, amikor a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola intézményvezetője említést tett arról, hogy csekély mennyiségű párnázott székkel rendelkeznek az iskolában ezért szükségük lenne székpárnákra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában