Az Év embere

2024.02.09. 06:50

Greguss Viktor természet iránti vonzalma már gyermekkorában megmutatkozott

A Petőfi Népe és a Baon.hu keresi 2023 Év emberét. Ezúttal is olvasóink dönthetik el, hogy kik kapják a megtisztelő díjat. Cikkünkből Greguss Viktort, a kiskunhalasi székhelyű Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnökét ismerhetik meg.

Pozsgai Ákos

Greguss Viktor városi főkertész, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnöke

Fotó: Pozsgai Ákos

Greguss Viktor, a kiskunhalasi székhelyű Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnökének neve mára egybeforrt a környezetvédelemmel. Tevékenységéhez számtalan természetvédelmi program, akció fűződik, az elméleti kérdések mellett nagyon is gyakorlatok embere, a dél-alföldi városban szinte nincs olyan környezetvédelmi megmozdulás, amiben nem működne közre.

Gyermekkorában kezdődött természet iránti vonzalma

A természet, a környezet és annak értékei iránti elhivatottsága vele született vonzalom. Egészen kisgyermek kora óta vonzódik az állatok, növények, természeti tájak és túrák iránt. Órákig volt képes hangyabolyokat nézegetni, bogarászni, madarászni, horgászni, kertészkedni nagyszülei sóstói hobbiján és környezetében. Gyerekkora óta gyűjtött mindenféle állatot és növényt, amiket dunsztos üvegekben, akváriumokban, terráriumokban és kertjükben szállásolt el. Mindig törekedett arra, hogy ne csak élőlényeket tartson, hanem a képességeihez mérten az élőhelyeket is másolja. Ennek alapján a kertjükben már kisiskolás korában kialakított kerti „tavakat”, sziklakerteket, sivatagot és dzsungelt imitáló sarkokat, melyekbe próbálta az adott élőhelyeket kedvelő állatokat bevonzani és betelepíteni.

Élete nagy részét végig kísérték a befogott, mentett és vásárolt állatok (kígyók, békák, madarak, rovarok), amelyeket büszkén mutogatta ismerősöknek, ismeretleneknek, barátainak, az iskolában a tanárainak. Ebből volt is néhány afférja, néhányan „bogarasnak” tartották már gyerekként is.

A természet iránti vonzalmát tanítói már kisiskolás korában felismerték, így célirányosan irányítgatták különféle természet és környezetismereti tevékenységek, vetélkedők és versenyek felé. Tanulmányait tekintve környezetgazdálkodási agrármérnöki és kertépítő parkfenntartó képzései kapcsolódnak a természet és környezetvédelemhez, de elmondása szerint tudása javát saját megfigyelései és autodidakta módon szerezte tapasztalatait és szerzi a mai napig.

Rajongását a természet felé, a szintén már fiatalon jelentkező lokálpatrióta közösségi szervezőkészsége is kiegészítette, így ezen indíttatásai alapján 2014-ben, tettre kész, természetjáró és szerető baráti társaságot összefogva alapította meg barátaival a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetbarát Egyesületet. Az egyesület fő célja, a helyi közösség építése, a kistérség és az ország természetvédelmi értékeink bemutatása, valamint a természetvédelmi és a környezetvédelmi problémákra a figyelem felhívása és megoldása. Előadásokat, üzemlátogatásokat, túrákat, környezet- és természetvédelmi akciókat, bemutatókat szerveznek és aktívan vannak jelen a világhálón, a közösségi médiában, ahol hasznos információkat közölnek.

Számos együttműködésben aktívan részt vesz egyesületével

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal, a Magyar Madártani Egyesülettel, a helyi önkormányzattal, más országos és helyi szervezetekkel, oktatási intézményekkel szoros együttműködésben aktívan vesznek részt a térség természetvédelmi tervezésében, védelmében, adatgyűjtésben, faj- és élőhely védelmi programokban.

Az egyesület 2018 óta tagja a Magyar Természetjáró Szövetségnek, mely keretében évente közel ezer vendéget visznek ki a természetbe. A meglévő túraútvonalak karbantartásában is részt vesznek, valamint hivatalosan bejegyzett, kistérségi túraútvonal hálózatok kijelölésével, megvalósításával, illetve Google-térképen elektronikusan elérhető helyi értékeket bemutató útvonalakkal igyekeznek minél több túrázónak megmutatni a környék természeti értékeit. Fontos számunkra a céljaikhoz kapcsolódó önkéntes munka szervezése, koordinálása mellyel számos oktatási intézmény tanulóit és egyéb önkéntest mozgósítanak leginkább faültetési és illegálisan, természetben lerakott szemétszedési akciókkal. Programjaik során évszakhoz és természeti jelenségekhez köthető kistérségi és országos túrákat, ismeretterjesztő programokat, előadásokat szerveznek. Rendszeresen tartanak szemléletformáló tematikus előadásokat, bemutatókat, rendhagyó iskolai tanórákat, rendezvényekre települnek ki, valamint tartanak óvodáknak, iskoláknak előadásokat és tematikus túrákat.

Élőhely és fajvédelmi projektjeik keretében támogatják a Halas környéki madárvilágot, odú és egyéb fészkelést elősegítő eszközök (úszó-költősziget, fészekalapok) kihelyezésével, a fészkelést elősegítő környezeti elemek (bokor, fasor, elárasztott vizes területek) telepítésével, létrehozásával. Jelenleg megállapodás készítenek elő a Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégiummal, mely keretében még idén 150 fajspecifikus odú készítenek majd az iskola tanulói az egyesület részére. Vízmegtartási, vízmegőrzési projektjeikkel az egykoron vizes élőhelyekben gazdag halasi vidék újra nedvesítésével próbálkoznak, szorosan és sikeresen együttműködve a halasi önkormányzattal és a helyileg illetékes vízügyi hatósággal.

Az egyesület bajba jutott vadállatok mentésével is foglalkozik, mely során lakossági jelzések alapján keresik fel és gyűjtik be a segítségre szoruló állatokat, amelyeket állapotától függően ellátnak, vagy juttatnak tovább állatvédő szervezetekhez.

 

 

Szavazzon az Év emberére!

Az online szavazás során február 14-én 10 óráig tudják olvasóink leadni a szavazatokat. Egy jelöltre egy napon egy e-mail címről csak egy szavazatot adhatnak le, de több jelöltre is szavazhatnak. A szavazási oldalon a szavazatszámok nem lesznek láthatók. A legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét a szavazás lezárása után a baon.hu oldalon és a Petőfi Népében is közzétesszük.

Az Év emberére itt szavazhat! 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában