TeSzedd!

2023.04.23. 11:33

Teknősbékákat is mentettek a rapsicok hálójából az önkéntes szemétgyűjtők Halason – galériával, videóval

A városban már pénteken elindultak az első önkéntes szemétszedő csoportok és egész hétvégén gyűjtötték a szétdobált hulladékot a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció keretében. A halasi önkormányzat és a helyi civil szervezetek idén is csatlakoztak a programsorozathoz. Az önkéntesek a több száz zsák összegyűjtött hulladék mellett, teknősbékákat is mentettek a rapsicok hálójából a Dong-ér csatornán.

Pozsgai Ákos

Greguss Viktor városi főkertész, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnöke az akciócsoporttal orvhorgászok által kihelyezett hálóba gabalyodott teknősbékákat is mentett

Fotó: Pozsgai Ákos

Idén tizenegyedik alkalommal, a Föld napjára időzítve indult el a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programja, melyhez mintegy 3 ezer önkéntes csoport – önkormányzatok, civil szervezet, iskolák, baráti csoportok, munkahelyi közösségek csatlakoztak az ország minden részéből. Évről évre egyre többen csatlakoznak az akcióhoz, tavaly több mint 40 ezer önkéntes mintegy 850 tonna hulladékot gyűjtött össze 900 helyszínen országszerte. Az Energiaügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatosságot a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.

A szemétgyűjtés a fenntarthatósági témahét végéig, április 28-ig tovább folytatódik. Az EM és a programot koordináló ÉMI Nonprofit Kft. gondoskodik a szükséges eszközökről, kesztyűkről, zsákokról és a hulladék elszállításáról. Kizárólag olyan hulladék gyűjthető, amely kézzel biztonságosan szedhető, a többi hulladék bejelenthető a Hulladékradar applikáción keresztül.

A szemétszedési akción részt vett Kuris István László halasi alpolgármester is, az önkéntesekkel együtt szedte az eldobált hulladékot, elmondta, hogy a halasi önkormányzat a kezdetek óta minden évben csatlakozik az akcióhoz, arra bíztatják az oktatási intézményeket, munkahelyi közösségeket és cégeket, hogy minél többen vegyenek részt a programban. Az alpolgármester szerint azonban legalább ennyire fontos lenne, hogy senki ne dobáljon el szemetet. Greguss Viktor városi főkertész, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnöke az akciócsoporttal orvhorgászok által kihelyezett hálóba gabalyodott teknősbékákat is mentett, elmondása szerint a halaknak kitett csali vonzotta a három teknőst a hálóba, ahonnan segítség nélkül nem tudtak volna kiszabadulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában