Kiskunhalas

2023.07.13. 07:00

Vízmegtartással óvják a városszéli madárvilág élőhelyét

Kiskunhalason, a Jókai úti volt szeméttelep helyén kialakult záportározó területén az elmúlt évek során gazdag madárvilág jelent meg. Az önkormányzat a csapadékvíz megtartásával biztosítja a mára igazi természeti kinccsé vált terület, valamint a környező tavak és zöldterületek élővilágát azzal, hogy az itt húzódó Dong-ér-csatorna medrébe egy oldal zsilipet építettek be, amellyel javítani szeretnék a terület megfelelő vízellátását.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az oldalzsilip építési munkálataival elkészültek, Greguss Viktor, az önkormányzat zöldfelület-gazdálkodási szakágvezetője szerint, az új oldalzsilipnek köszönhetően nagy mennyiségű víz halmozódhat majd fel ezen a területen. A szakember számításai szerint több százezer köbméter esővizet is vissza tudnak majd tartani a Jókai utcai területen, ahol ennek köszönhetően akár 80 centiméterrel is emelkedhet a vízszint.

A terület a nyári időszakokban már többször kiszáradt, azonban csapadékosabb időjárás idején, amikor kritikusan megemelkedik a vízszint a Dong-ér-csatornában, a most megépült oldal-zsilipnek köszönhetően vésztározóként is tud majd funkcionálni. A közelben a csatorna fölött húzódó híd lábánál van egy másik zsilip is, amely szintén a vízszabályozást segíti, biztosítja az állandó vízállást a város zöld területi számára, a Csetényi Élménypark tórendszerében, valamint a környező kisebb tavakban. Természetvédelmi szempontból is komoly jelentőséggel bír a terület, ezért is fontos a megfelelő vízállás biztosítása, hiszen ritka madárfajok is megtelepedtek ezen a részen, így például a gólyatöcs, a különböző gémfélék és csérek is fészkelnek itt – magyarázta Greguss Viktor, aki szerint a tavasszal és ősszel a vonuló madarak számára fontos pihenőhely.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában