Kecskemét

2024.01.06. 10:50

Vízkereszt: lebontjuk a karácsonyfát, de mit ünneplünk valójában ilyenkor?

Mint a legtöbb ünnephez, a vízkereszthez is sok szokás kötődik. Azt sokan tudják, hogy ilyenkor, azaz január 6-án illik leszedni a karácsonyi díszeket, de azzal kevesebben vannak tisztában, hogy minek az ünnepe a vízkereszt. A témával kapcsolatban megkérdeztük Finta Józsefet, érseki helynököt, a kecskeméti főplébánia plébánosát.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Az eredeti ünnep, az epifánia – a megnyilvánulás ünnepe – valójában három eseményt kapcsolt össze eredetileg: Jézus megkereszteltetését, a napkeleti bölcsek látogatását, illetve Jézus első csodatételét a kánai menyegzőn – mondta el hírportálunknak Finta József, érseki helynök, a kecskeméti főplébánia plébánosa. Az atya kifejtette, hogy Jézus születésének ünnepe, a 4. századtól különült el az epifániától, azóta ünnepeljük december 25-én a karácsonyt. Viszont vízkereszt napját már karácsonyt megelőzően is megünnepelték a keresztények. 

Mint mondta, a keleti egyházak egybe kapcsolva ünneplik ma is a fenti három eseményt, de főleg Jézus megkereszteltetését emelik ki. 

Ezért náluk már sokkal korábban, gyakorlatilag az ókortól kezdve jelen volt ezen az ünnepen a víz megszentelésének a szokása, melybe beletartozik az élő vizek – tavak és folyók – megszentelése is. 

Az atya elmondta, hogy a római katolikus egyházban – már viszonylag korán – a napkeleti bölcsek látogatására tevődött a hangsúly. 

Tehát január 6-án, a római katolikusok vízkereszt ünnepén – ugyan megőrizték a vízkereszt elnevezést – de valójában a napkeleti bölcsek látogatását ünneplik. Jézus megkereszteltetésének az ünnepét a január 6. követő vasárnapon tartják meg, és külön emlékeznek meg Jézus első csodatételéről is. 

Mi azért ünnepeljük a keleti bölcsek látogatását, mert bennük a pogány népeket látjuk, akik nem tartoztak a kiválasztott néphez, de mégis már kezdettől fogva keresték az Istent, találkozni akartak vele és megtalálták, felismerték benne az egyedüli igaz Istent – hangsúlyozta Finta József. Hozzátette: azt a hittitkot emeljük mi ki ezen az ünnepen, hogy minden néphez eljött Jézus és minden nemzet felismerheti benne az Istenét. 

A római katolikus egyházban ilyenkor van vízszentelés. Ezt viszik magukkal a hívek haza. Emellett pedig megkezdődik a házszentelések időszaka is, ami egészen nagyböjtig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában