Baon podcast

2024.01.12. 13:00

Vasárnap rajtol a Violin maraton, kisebb forgalomkorlátozásokra kell számítani – podcast

Vasárnap tartják meg Kecskeméten a 7. Violin Maratont. A jótékonysági futóverseny megálmodója, főszervezője, Juhász Ágnes hegedűművész a részletekről szólt a Rádió 1 Gong Téma műsorában. Kitért a futóverseny kezdeteire, céljaira és az autósokat érintő kisebb forgalomkorlátozásokra.

Sebestyén Hajnalka

Juhász Ágnes

Forrás: Rádió 1 Gong

Vasárnap 11 órakor rajtol el a 7. Violin Maraton, a kecskeméti Kodály Iskola udvaráról. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy 600 futóra számítanak. A résztvevők három távon: 5, 10 és 21 kilométert futnak majd a belvárosban. 

A Violin Maraton célja, hogy a nevezési díjakból befolyt összeget a Kodály szakgimnáziumában tanuló tehetséges növendékek hangszervásárlására fordítják, illetve mesterkurzusokon való részvételekre.

Juhász Ágnes hét éve indította útjára a jótékonysági futóversenyt. Korábban minden évben a születésnapján, január 5-én, annyi kilométert futott barátaival, ahány éves volt. Arra gondolt, hogyan lehet összekötni két szenvedélyét, a sportot és a zenét, zenetanítást, így született meg a Violin Maraton. 

VI. Violin maraton
Fotó: Bús Csaba

A versenyközpont mindig a Kodály Iskolában van, innen indulnak a futók. Emellett sok támogatást kap a várostól és a kulturális intézményektől is. Ez ugyanis nem egy szimpla futóverseny, hiszen a belvároson keresztül futnak a futók, és egy-egy kulturális intézmény, vagy neves épület előtt zeneművek csendülnek fel. Így például a városházánál, a Leskowsky Hangszergyűjteménynél, a könyvtárnál. A végén pedig a Kodály iskolánál egy mini hangverseny hallgatható meg az eredményhirdetés előtt. A műsorban fellépnek olyan tehetségek, akiket már korábban támogattak a Violin Maratonnak köszönhetően, vagy majd támogatnak belőle. Juhász Ágnes maga is fellép egy zongoraművész kollegájával együtt.

Az idei Violin Maratonon is mintegy 600 fővel számolnak, plusz a kisgyerekek. Érkeznek futók az ország távolabbi pontjairól is. A kicsik számára mini futamokat indítanak a nagy verseny előtt, fél 11-től. Ugyanúgy érmeket és ajándékokat kapnak.

A futóverseny közös rajtja 11 órakor lesz. Három távon, 5, 10, 21 kilométeren futnak a versenyzők. Mindenki ugyanazt a kört teljesíti a belvárosban futva, ez egy 5250 méteres kör, így távoktól függően 1, 2 vagy 4 kört teljesítenek a résztvevők.

Az autósokat kis mértékben érinti a futóverseny, 11 és 13.30 között több helyen számíthatnak korlátozásokra a belvárosban. A rendőrlámpáknál rendőri irányítás lesz, és az Alföld áruház előtt lezárják a területet a futás számára. Minden autóstól egy kis türelmet kérnek. 

Az útvonal a következő: Kodály Iskola – Dózsa György út – Petőfi Sándor utca – Főtér – Rákóczi út (annak végén lesz a fordító) – Luther udvar – Könyvtár – Arany János utca – Hírös Agóra – Petőfi Sándor utca – Dózsa György út – Kodály Iskola. 

Az időjárás sem lehet akadály. Juhász Ágnes elmondta: volt olyan év, amikor jeges úton futottak. A Violin futói elszántak, elhivatottak, számukra a hideg idő nem elrettentő.

VI. Violin maraton
Fotó: Bús Csaba

A jótékonysági futóverseny bevételét idén is a tanulók hangszervásárlására fordítják. A Kodály Iskolában céljuk, hogy úgy engedjék útjára a növendékeiket, hogy saját hangszerrel mennek felsőoktatási intézménybe. Ehhez nyújtanak támogatást a Violin Maratonon befolyt nevezési díjakból, például adtak már támogatást fagott, cselló, hegedű, fuvola, sőt ütős hangszerek vásárlására is. Mindezek mellett nívós neves mesterkurzusokra mennek a növendékek a támogatás révén, például volt csellista növendék, aki Spanyolországba ment el a Violin Maraton segítségével. Ott ismerkedett meg egy olyan professzorral, aki később meghívta Amerikába, és nála tanult. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában