Baon podcast

2024.01.21. 16:25

Huszár Ildikó: Geszti Péter volt a Grapevine tánciskola névadója – podcast

Huszár Ildikó „Pötyi” táncművész, a kecskeméti Grapevine tánciskola alapító-vezetője mesélt sikereiről, emlékeiről, majd tanítványai eredményéről a Hír FM kecskeméti adásában. A Vizi Zalánnal készült riportból többek között az is kiderült, hogy a Grapevine tánciskola névadója Geszti Péter volt.

Sebestyén Hajnalka

Huszár Ildikó „Pötyi” táncművész

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Huszár Ildikó „Pötyi” táncművész az ötvenes éveiben jár, tánciskoláját 1993-ban indította útjára. A kor előrehaladtával azonban a tánc iránti szeretete nem halványult el, ma is hódol szenvedélyének. Ahogyan korábban már a baon.hu-nak is nyilatkozta: A tánc mondhatni kortalan, csak a megfelelő mozgásformát kell választani. El kell fogadni, hogy bizonyos kor felett az izomzat már nem annyira terhelhető.

A rádiós beszélgetés során először saját táncos életének mérföldköveit elevenítette fel. Sokakkal ellentétben nem kiskorban kötelezte el magát a tánc mellett. Bár 9-10 évesen balettozott, utána áttért más sportágakra. 18 éves ragadta magával a tánc. A Tanítóképző Főiskolán óvónőnek tanult, 1985-ben egyik csoporttársa csalta el az ifjúsági otthonba dzsesszbalettórára. Tehetsége azonnal kitűnt. Négy gyermeke apját, Varga Attilát is ott ismerte meg. 1993-ban közösen alapítottak tánccsoportot, a Grapevine táncklubot. Rengeteg fellépésük volt. Showtáncot és akrobatikus rock and rollt táncoltak. Ezzel egy időben versenyeken sorra remekeltek. 1993-ban megnyerték a Magyar Televízió Ki mit tud? versenyét, melyet még Antal Imre vezetett. 1994-ben showtánc kategóriában Lyonban világbajnokok lettek, mely a lehető legnagyobb eredmény volt egy táncos számára. Ezt követően sorozatos sikerszéria következett: Európa kupa, Világkupa, Európa Trófea, tévés fellépések. 

Megnyerték a Rózsa György által vezetett Leg-leg-leg vetélkedőt, és a Cirkuszvarietét. 

Huszár Ildikó „Pötyi” elmesélte a tánc világában elég későn került be, 18 évesen. Már 15 évesen elhatározta, hogy egyszer világbajnok lesz. Akkoriban szertornázott, melyből egyértelműen már kiöregedett. A táncnál viszont még volt esélye, 26 évesen nyerte meg a Ki mit tud?-ot és 27 évesen a világbajnokságot. 

Büszke valamennyi eredményére, de a legkiemelkedőbb a világbajnoki cím. Még ma is jól emlékszik a koreográfiára, melyet lélekben ma is el tudna táncolni. Fizikálisan azonban már nem biztos, hiszen nagyon sok akrobatikus elemet tartalmazott. 

A Grapevine tánciskola 30 éve kiválóan működik, ma már sokkal több táncstílust oktatnak. Hozzátette: ma is népszerű a tánc a fiatalok körében, de régen sokkal nagyobb értéket képviselt, nagyobb perspektívája volt egy táncosnak. 

Huszár Ildikó „Pötyi” egy érdekességet is megosztott. A nyolcvanas évek végén meghívást kaptak Geszti Péter Ász című tévéműsorába. Afro Jazz táncklub néven szerepeltek, melyre Geszti Péter úgy reagált, ilyen szép lányokhoz nem illik ez a név. Legyen Grapevine. Ez ugyanis nem a szőlőre utal, hanem egy keresztező tánclépésre. Így lett Geszti Péter a tánciskola névadója. 

Pötyi a beszélgetés során felelevenítette a tanítványainak legutóbbi Európa-bajnoki kiváló szereplését, korábbi tanítványainak sikeres országos és nemzetközi pályafutását. Végül kifejtette véleményét a mai kor koreográfiáiról. Sajnos sokszor tapasztalja azt a különböző versenyeken, hogy a fiatalok szomorú üzenettel bíró koreográfiákat táncolnak, megjelenítve például a halált. Szerinte inkább vidám, pozitív üzenetű koreográfiákat kellene színre vinniük. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában