Kecskemét

2019.01.07. 17:30

Harminc éve tanítja táncolni növendékeit Huszár Ildikó

Fennállása 30. évfordulóját nagyszabású gálaműsorral ünnepelte meg vasárnap a Grapevine Show Dance Club. Kecskemét egyik legismertebb és legsikeresebb tánciskoláját Huszár Ildikó „Pötyi” álmodta meg és vezeti a mai napig.

Sebestyén Hajnalka

A három évtized alatt több ezer gyermekkel és felnőttel szerettette meg a táncot Huszár Ildikó. A legtöbben megragadtak amatőr szinten, de a tánc életük meghatározó részévé vált. Jó néhányan azonban profi szintre emelték tudásukat és hazai, illetve nemzetközi porondon bizonyítják tehetségüket.

Huszár Ildikó neve jól ismert a táncszakmában. Egykoron férjével akrobatikus show-tánc kategóriában világbajnokságot nyertek és a hazai Ki mit tud?-on is a legjobbnak bizonyultak. A kezdeteket örömmel elevenítette fel a még ma is aktív táncosnő.

– 1985-ben, a kecskeméti óvónőképző főiskolán, 18 évesen ismerkedtem meg a tánccal. Vidéki hallgatótársaim hívtak el táncolni az ifjúsági otthonba. Bár előtte sosem táncoltam, de a mozgás nem állt tőlem messze, mivel diákként szertornáztam. Gyorsan belejöttem és megszerettem a táncot – mesélte.

– A csajokkal megalapítottuk az Afro Jazz Táncklubot, mellyel 1989-ben felléptünk a tévében, Geszti Péter Ász című műsorában, aki megjegyezte, ilyen helyes lányokhoz nem illik az afro név. Így nevet változtattunk. Egy koreográfiai lépésről, a grapevine-ról, azaz a kanyargó szőlőindáról kapta meg új nevét a táncklubunk. Mindez 30 éve történt – árulta el.

Huszár Ildikó, vagy ismertebb nevén Pötyi az akrobatikus show-tánc kategóriában aratta a legnagyobb sikereit. Világhírnevet férjével, Varga Attilával közösen érte el. 1993-ban alapítottak önálló együttest, melyet a 2000-es évek elejéig együtt vezettek, majd különváltak útjaik. Gyermekeik – Donát, Botond, Attila és Bendegúz – szintén elhivatottak a tánc iránt, valamennyien táncolnak, Ildikó kezei alatt sajátították el tánctudásukat.

Ildikó elvégezte a táncművészeti egyetemet és moderntánc-oktatói vizsgát is tett. Tánciskolájában jelenleg 280 növendék táncol. Az évtizedek alatt több ezerre tehető a tanítványainak száma, akik között az ötéves és a hatvanéves egyaránt megtalálható.

Tánciskolájában a paletta sokszínű, de a gyökerekhez mindig visszanyúl.

– Ma már nagyon sokszínű a táncoktatás, így én is igazodom az igényekhez. Ez nem jelenti azt, hogy kortárs modern tánciskola lettünk. A tananyagban benne van minden, de én szeretném, ha megmaradna és nem sorvadna el az akrobatikus show-tánc sem, mert ebből nagyon kevés van ma az országban – tette hozzá.

A táncoktatás felmenő rendszerben működik, választható amatőr és profi szint. A profi táncosokkal gyakran járnak versenyekre, melyek nagyon sokba kerülnek. Vannak támogatóik, és a fellépéseikből befolyó összeget is mindig a versenyzésre és a ruhákra fordítják. A tánciskola növendékei minden évben komoly eredményeket érnek el a különböző országos és nemzetközi versenyeken.

– Legutóbbi nagy sikerünk, fiam, Varga Bendegúz és Molnár Kata világbajnoki 8. helyezése. Ez különösen nagy eredmény, hiszen negyven ország versenyzői léptek zsűri elé. Donát fiam pedig Elit képzésre jár, ahol legutóbb is kiváló szóló koreográfiát mutatott be nemzetközi mezőnyben. Nagyon jó érzés volt látni, hogy a fiaim túlnőttek rajtam, mind technikában, mind koreográfiában – mondta büszkén az édesanya.

A harminc év rengeteg munkával telt el. Ildikó elfáradt.

– A mai napig aktívan táncolok, jelenleg is hét csoportot viszek. Elmúltam ötvenéves, fáradok. A napi 5-6 óra tánc után érzem, lassítanom kell. Már ábrándozok a nyugdíjról. Nem fogok azonnal leállni. Szeretném az iskolát átadni a fiaimnak, ha szeretnék folytatni, vagy olyannak, aki hozzám hasonlóan szívvel-lélekkel, elhivatottan csinálja a tánc öröméért – mondta végül.

Állami szinten elismerték munkáját

Huszár Ildikó szívvel-lélekkel oktatja növendékeit. Tökéletesen fémjelzi eredményességét, hogy az iskolát beválasztották a kecskeméti helyi értéktárba. Munkássága elismeréseként pedig átvehette a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést.

Nyitókép: Huszár Ildikó „Pötyi” (középen) maga is

színpadra állt a vasárnapi gálán

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában