Kiskőrös

2023.12.30. 10:31

Petőfi-szilveszterre készülnek a költő szülővárosában

Petőfi Sándor szülővárosaként Kiskőrös idén is nagy gonddal készül a hagyományos Petőfi-szilveszterre. A program az alábbiak szerint alakul 31-én.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Vendégvárás 12.30-tól a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum néprajzi látványtárában. Majd 13 órakor a múzeum galériájában sorszámozott Petőfi-köteteket adnak át a költővel azonos napon született egyévesek részére, akiket Domonyi László polgármester köszönt. Közreműködik Suba Marcell zongorán és Suba Dániel trombitán. Ezt követően 14 órakor Szigligeti Ede: Nőuralom címmel, a Szilveszter Társulat előadását tekinthetik meg a művelődési házban. Majd 16 órakor megemlékezést tartanak Petőfi Sándor szülőháza előtt. Domonyi László polgármester mond köszöntőt, majd serleges fogadalomtételt tartanak.

Ezután Petőfi-verseket ad elő Török Máté verséneklő előadóművész, a Misztrál Együttes alapító tagjának előadásában. Őt követi Prof. dr. Csikány Tamás történész, nyugalmazott dandártábornok ünnepi szónoklata. A hadtörténészt követően a Petőfi-zsánerszobor avatása lesz a főtéren. Dr. Feledy Balázs művészettörténész méltatja Tóth Dávid szobrászművész alkotását. ( Mint ismert két ajánlat közül választott a városi képviselő-testület.)

Az ünnepélyes esemény után 17 órakor Arató Lóránd evangélikus igazgató-lelkész évzáró áldása következik az evangélikus templomban. Megtekinthető az az eredeti keresztelési anyakönyv, amelyben a költő neve is olvasható. Este hat órakor újból látható Szigligeti Ede: Nőuralom című darabja a Szilveszter Társulat előadásában. Majd 20 órakor vacsora lesz reformkori nagyjaink kedvenc ételeiből. Élőzenét a Szamba Zenekar szolgáltatja a Hagyományok Házában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában