Soltszentimre

2023.12.22. 19:45

Halászlé nélkül nincs karácsonyi menü – tartja a díjnyertes szakács

Karácsonykor sokan örömmel sütnek-főznek a konyhában. A karácsonyi vacsora azonban a legtöbb családban kultikus jelentőséggel bír, így nem mindegy mi kerül az ünnepi asztalra. Akadnak, akik a különleges fogásokra esküsznek, a többség, így soltszentimrei Balog Martin, a Magyarország étele verseny idei győztese, a TV2 Séfek séfe vetélkedőjének egyik szereplője a hagyományos ételek mellett teszi le a voksát.

Gulyás Sándor

A pontyhalászlé lehet az ünnepi menü királya – hangsúlyozta Balog Martin

Fotó: Beküldött fotó

– Karácsonyra én, ha nem dolgoznék, nem lennék rest a konyhában szorgoskodni. Halászlét készítenék, mégpedig pontyból. Miután elkészült a halászlé hagynék nyersen egy kis pontyot. A paprikás elkészítése rendkívül egyszerű, ám nagy odafigyelést igényel. Az apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítom kevés fokhagymával. Miután megkapta a megfelelő színt, egy kis apróra vágott paprikát, paradicsomot kell rátenni. Mindezeket jól össze kell forralni, majd rádobni a nyers ponty filét. Végezetül a kész halászléből rámerni egy jó nagy kanállal. A gyors összeforralást követően (a pontynak nem kell sok idő ) tejfölös habarással és egy kis tejszínnel kell „behúzni” épp annyira, hogy mártás sűrűségű legyen. Köretnek egy kis sós enyhén fokhagymás kapros túrógombóccal kedveskednék a családnak. A körethez vajon kell hagymát pirítani kevés fokhagymával, amit 1 liter tej 0,25 kg gríz hozzáadásával jó keményre főzni. Ha már lehűlt, vagyis langyos, akkor kell összekeverni a túróval és a kaporral. A masszát  sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem a gombócokat tejfellel megkenve sütöm csak annyira, hogy egy kicsit megpiruljon a tejföl a tetején. Zöldpaprikával, friss kaporral találom. Mélyebb tányérra teszem mellé a paprikást, aki szereti, mindezt erős paprikával és friss kaporral lehet ékesíteni, díszíteni, frissíteni – sorolta Balog Martin. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában