Fejlesztés

2023.11.15. 19:50

Több mint hat kilométer hosszú vízhálózat újult meg négy településen Bács-Kiskunban – galériával

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. hálózatfejlesztési programja keretében négy településen – Jánoshalmán, Kecelen, Kiskunhalason és Soltvadkerten – nettó 200 millió forintból több mint hat kilométer hosszú vízhálózat újult meg. A szerda délelőtti ünnepélyes hálózatfejlesztési projektzáró átadó rendezvényen V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az év végére a jelenlegi 37 víziközmű-szolgáltató közül 20 állami cég lesz, vagyis az ország több mint felén már állami tulajdonú intézmény biztosítja a víziközmű-szolgáltatást.

Pozsgai Ákos

A megújult vízmű hálózatot egy a Csetényi Élményparkban tűzcsapokból készül installációnál adták át. Balról jobbra: Temerini Ferenc Soltvadkert polgármestere, Czeller Zoltán Jánoshalma polgármestere, Haszilló Ferenc Kecel polgármestere, V. Németh Zsolt az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere, Font Sándor Kiskőrösi választókerület Fidesz-KDNP egyéni országgyűlési képviselője, Tercsi Miklós az ÉKISZ Kft. ügyvezetője

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. vezetése 2021. második felében határozta el, hogy elindult azon a kormány által biztosított pályázaton, amely célul tűzte ki az energiahatékonyság növelését és a vízhálózat veszteség csökkentését hazai vízhálózat korszerűsítésével. – Ehhez a programhoz csatlakozott a projektben résztvevő négy település, a szükséges harminc százalékos önerő biztosításával. A Bács-Kiskun vármegyei, a térséget jól ismerő ÉKISZ Kft. nyerte el a kivitelezést, 2022-ben először Kiskunhalason, majd a többi településen is elkezdődtek a munkálatok. A beruházások kritikus helyeken valósultak meg, valamennyi településen – mondta el Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A projekt részleteiről Tercsi Miklós az ÉKISZ Kft. ügyvezetője számolt be, aki elmondta, hogy a beruházás keretében nettó 200 millió forintból összesen mintegy 6 kilométer hosszú gerincvezeték épült meg 300 darab házi bekötéssel. A munkálatok során 5 ezer köbméter földet mozgattak termeltek ki és 1300 négyzetméternyi burkolatot állítottak helyre az építéssel járó bontások után. 

Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere arról beszélt, hogy komoly kihívást jelentett a halasi önkormányzatnak a pályázathoz szükséges harminc százalékos önerő előteremtése, azonban a pályázati források megszerzésével olyan útépítéseket sikerült megvalósítani, amelyek nagyon fontosak voltak a városban. – Nagyobb forgalmú utakon, közlekedési csomópontoknál folytak a munkálatok. Minden útépítés előtt egyeztettünk a vízművel és a többi közműszolgálatóval, hogy végezzék el a szükséges felújításokat, hogy ne utólag kelljen felbontani az új utakat – részletezte a városvezető, aki elmondta, hogy a városban két részben valósult meg a vízhálózat fejlesztése több mint 40 millió forint értékben.

– Az év végére a jelenlegi 37 víziközmű-szolgáltató közül 20 állami cég lesz, vagyis az ország több mint felén már állami tulajdonú intézmény biztosítja a víziközmű-szolgáltatást.

– közölte az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára szerdán, Kiskunhalason. V. Németh Zsolt a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. hálózatfejlesztési projektzáró rendezvényén arról beszélt, hogy számos feladat és kihívás vár az ágazatra, ugyanakkor az elmúlt időszak az ágazat aranykorszakaként is tekinthető. Kiemelte: Magyarországon a vezetékes ivóvíz hálózat a lakosság ellátásában szinte 100 százalékos, és mára 83,5 százalékra nőtt a szennyvízelvezetéssel és -tisztítással érintett háztartások száma. Az elmúlt évtizedben megduplázódott, vagyis több mint 800-ra emelkedett a szennyvíztelepek száma, és míg 2004-ben, az ország uniós csatlakozásakor 365 településen nem volt megfelelő az ívóvíz minősége, ez a szám mára tízre csökkent.

Kiemelte: az év elejétől megfeszített munkával sikerült elérni, hogy a víziközmű szolgáltatóknak ne legyenek rossz álmaik, mert az állam biztosítja a működést. 

Biztosította a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. számára is, hiszen egyszer közel félmilliárdos összeggel, aztán 600 millióval segítette, és még januárban közel 500 milliós nagyságrendű támogatást kap a Kft. az integrációs program keretében. Ezzel egyidőben egy bérfelzárkóztatási program is indult, minden az integrációban résztvevő cégnél – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarországon mintegy 95 ezer kilométer hosszú ivóvízhálózaton belül több mint 40 ezer kilométer az, amely kockázatos, illetve túlnyomóan kockázatos állapotú. Az elkövetkezendő időszaknak ez lesz az egyik legkiemelkedőbb országos fejlesztési programja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában