Testületi ülés

2023.11.02. 19:31

Nem szeretnének migránstábort Baján – erről is döntöttek a képviselők

A migránstáborok építésének elutasításáról fogalmazott meg előterjesztést a Fidesz–KDNP csoportja a legutóbbi bajai testületi ülésre, melyet végül el is fogadtak a képviselők. Ezen kívül több fontos ügyben is döntés született.

Márton Anna

Csubákné Besesek Andrea

Fotó: Márton Anna

Bár a városvezetés és a baloldali képviselők az ülés kezdetén még tárgyalni sem akarták, végül mégis napirendre került az előterjesztés.

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője kiemelte: 2016-ban a bajaiakat megkérdezték az országos népszavazás során, akkor 12 614 fő mondott határozott nemet az illegális migránsok betelepítésével kapcsolatban, ezt figyelembe kell vennie a mindenkori bajai önkormányzatnak. A frakcióvezető hangsúlyozta azt is, hogy 2016 óta fokozódott a migrációs helyzet, és az Európai Unióban még mindig nem az eredeti problémát akarják kezelni, hanem a migránsok kötelező elosztási mechanizmusainak különböző változatait veszik elő. Most éppen a krízishelyzetre hivatkozva van napirenden egy felülről nyitott rendszer kialakítása.

Véleménye szerint a déli határ mentén mindennél fontosabb ez a téma, a bajaiak érdekében egyfajta biztonságot jelentene egy olyan szándéknyilatkozat, amellyel megelőznek minden olyan törekvést, amely esetlegesen arra irányulna, hogy migránstábort létesítsenek Baján. A frakcióvezető fontosnak érezte leszögezni, hogy a bajaik szempontjából ez nem politikai kérdés, ez biztonsági kérdés.

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője
Fotó: Márton Anna

– Azt az álláspontot kell képviselnünk, ami a bajaiak védelme érdekében a legfontosabb – hangsúlyozta a frakcióvezető. A Fidesz–KDNP-frakció állsáspontja szerint: „az Európai Unió migrációs politikája aggasztó, és nekünk, bajai lakosoknak, akik testközelből tapasztalhatjuk az illegális migráció káros, negatív és veszélyes hatásait, nem adnak biztonságot azok a törekvések, amelyek bevándorlók csoportjait osztanák szét a tagállamok között. Nem csupán önkormányzati képviselőként, hanem családanyaként, édesapaként, nagyszülőként stb. kell gondolkodnunk, amikor erről döntünk. Számunkra a bajai emberek biztonsága a legfontosabb, ezért tartjuk fontosnak, hogy még csírájában, bármilyen döntést megelőzve, határozatban elutasítsunk minden olyan európai uniós törekvést, amely veszélyeztetné biztonságunkat.” – fogalmazott közösségi oldalára feltöltött tájékoztatójában a Fidesz–KDNP-frakció.

Széll Péter alpolgármester szerint jó lenne, ha erről a problémáról beszélni sem kellene, másrészt azt gondolja, hogy senki nem kíván ilyen migránstábort a saját településére, hiszen ismerik azokat a konfliktuslehetőségeket, amelyek ebből adódhatnak. Az alpolgármester szerint elsősorban nem az önkormányzat dönt erről, de természetesen támogatja az előterjesztést. László Károly szerint még túl korai az előterjesztés megfogalmazása, bejelentette, hogy nem vesz részt a döntésben. A testület Hajdú Miklós módosító javaslatát végül elutasította, az eredeti előterjesztést 12 igennel elfogadták.

A képviselő-testület a legutóbbi ülésen egyhangúan fogadta el azt az előterjesztést, amely Baja város motorversenyző legendájára, Bálind Mátyásra emlékezve emléktábla elhelyezésére ad lehetőséget. Az emléktábla arra a padra kerül, amelyen Bálind Matyás sok éven keresztül megpihent a Szentháromság téren.

A Magyarországi Német Általános Művelődési Központ modellváltásával kapcsolatban a Fidesz–KDNP-frakció is köszönetét fejezte ki Egri Miklós kuratóriumi elnöknek és Szauter Terézia igazgatónak a sokéves együttműködésért és az intézményért végzett munkájukért. A képviselő-testület Egri Miklóst további öt évre megválasztotta az intézményt működtető alapítvány kuratóriumi elnökének.

A legutóbbi ülésen döntött a testület a Bajai Egyesített Bölcsődék intézményvezetői posztjára kiírt pályázatról is. A pályázat benyújtási határideje október 9-én járt le. A pályázati kiírásra kizárólag Kiss Tiborné, a bölcsőde jelenlegi intézményvezetője nyújtott be pályázatot. A bajai képviselő-testület határozata alapján egy öttagú, szakértelemmel rendelkező bizottság hallgatja meg a jelentkezőt. A bizottság négy tagja október 16-án, a városháza Türr István termében tartott ülésén meghallgatta Kiss Tiborné pályázót. A bizottság jelenlévő tagjai elismerően szóltak a benyújtott pályázatról. Kiss Tibornénak, a Bajai Egyesített Bölcsődék intézményvezetőjeként hosszú évek óta kimagasló szakmaisággal végzett tevékenységét elismerve köszönetet mondtak. Az intézmény működését, az eltelt vezetői ciklusban elért eredményeivel, a pályázatban átfogóan bemutatott és megfogalmazott jövőbeli vezetői elképzelésekkel egyetértve pályázatát támogatták.

A Bajai Egyesített Bölcsődék élére a testület egyhangúlag Kiss Tibornét választotta, aki 2023. november 1-től 2028. október 31-ig, határozott időre kapta meg a kinevezést.

Bajai városháza
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában