Baja

2023.11.02. 17:30

Megemlékezést tartottak IV. Károly király emlékművénél

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Bajai Szervezetének elnöke koszorút helyezett el az utolsó apostoli magyar király emlékművénél.

Márton Anna

Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat elnöke, a KÉSZ Bajai szervezetének elnöke helyez el koszorút az emlékműnél.

Fotó: Márton Anna

IV. Károly utolsó megkoronázott magyar király a Duna-híd bajai hídfőjénél hagyta el az országot 102 évvel ezelőtt, október 31-én, és indult végleges száműzetésbe Madeira-szigetére. A Duna-híd bajai hídfőjénél található a királyról elnevezett emlékmű és lépcső. Az évforduló napján Vedelek Norbert, a Keresztény Értelmiségiek Bajai Szervezetének elnöke megkoronázta az emlékművet és közösségi oldalán osztotta meg a megemlékezéssel kapcsolatos gondolatait.

Az országban az elsők között alakult meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének bajai csoportja. Már a kezdetekkor felkarolta a szervezet IV. Károly emlékezetét. Vedelek Norbert lapunknak hangsúlyozta: 102 evvel ezelőtt Baja városa felkerült a nagypolitika térképére. Innen vitték el az utolsó magyar királyt a száműzetésbe, így elmondható, hogy magyar király lába utoljára Baján érintette a magyar földet. Itt zárult le a magyar történelem egy ezeréves korszaka.

– A KÉSZ-ben minden évben megemlékezünk erről az eseményről, immáron három évtizede. A rendezvényeken többször képviseltette magát a Habsburg család, két éve például Habsburg Eilika tisztelt meg minket. Úgy gondolom, hogy fontos ápolni a hagyományainkat, megismerni a múltunkat és ezeket továbbadni a fiatal generációk fele. Ezért a célért  is dolgozunk a KÉSZ-ben – fogalmazott Vedelek Norbert.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége bajai csoportja 2021 novemberében – a centenáriumi évforduló alakalmából – tematikus nappal emlékezett IV. Károlyra és Zita királynéra, melyen jelen volt Habsburg-Lothringen Eilika is.

A főhercegné a tematikus napon, többek között így fogalmazott: „Nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan kisváros, amelyről kevesen tudják, hogy milyen fontos esemény zajlott itt, ápolja IV. Károly emlékét. Fontos feladatunk, hogy gyermekeinknek átadjuk azt a történelmi tudást, amit őrzünk és amelyek nem találhatóak meg a történelem könyvekben."

Vedelek Norbert a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében így fogalmaz: Ma ismét fejet hajtunk a békepárti király emléke előtt. Európának, a világnak ma egyre aktuálisabb IV. Károly törekvésének támogatása, felismerése, miszerint a béke a legfontosabb dolog. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában