Kecskemét

2023.11.02. 17:53

Katonahősökről emlékeztek meg a Szentháromság temetőben – galériával

A halottak napja alkalmából csütörtökön a háborúkban és 1956-ban elhunyt hősökről emlékeztek meg Kecskeméten, a Szentháromság temetőben.

Sebestyén Hajnalka

A megemlékezők a 2019-ben felújított első világháborús sírparcelláknál gyűltek össze.

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskeméti Területi Szervezete és a Történelmi Vitézi Rend törzsszéke közös megemlékezést tartott, koszorúzással egybekötve. A megemlékezők a 2019-ben felújított első világháborús sírparcelláknál gyűltek össze.

Emlékezőbeszédet mondott lovag Kenyeres Dénes nyá. alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Kecskeméti Területi Szervezet vezetője.

– Hazánk több mint ezeréves története bővelkedett hadieseményekben, rendkívüli szenvedésekben és önfeláldozó hőstettekben. Hazánk szent földjét gyakran megpróbálták elfoglalni idegen hadak. A magyar hadsereg katonái és a hősi várvédők ezeknek a rendkívül makacs hódítóknak igyekeztek mindig ellenállni. Nagyon sok katona el esett a frontokon, meghalt a harcokban szerzett sebesülésben, hadifogságba került, majd ott halt meg – mondta Kenyeres Dénes, majd a nagy magyar csatákat idézte fel, melyekben kecskeméti katonák is helyt álltak.

– Honvédőink – köztük a kecskemétiek is – mindig megtették azt, amit a haza és a hadvezetőség megkövetelt tőlük. Hőstetteikkel, hősi halálukkal mindenkor kiérdemelték a haza és az utókor emlékezését és örökké tartó háláját. Ha nem lettek volna a magyar hadtörténelemben nagyszerű királyaink, kiváló hadvezéreink és jól képzett ezredeink, hős várvédőink, akkor a magyar nemzet felőrlődött volna itt a Kárpát-medencében. Az elmúlt ezer esztendő során több millió magyar katona, harcos halt hősi halált, áldozta életét, hogy fennmaradjon hazánk. A halottak napja jó alkalom arra, hogy a haza védelme során hősi halált halt katonáinkra emlékezzünk! – hangsúlyozta Kenyeres Dénes.

A Történelmi Vitézi Rend Béni Tibor egy szomorú első világháborús eseményt elevenített fel, melyben két hős halt meg a hazáért. Ezt követően közösen koszorúzták meg az II. világháborús hősi halált halt katonák emlékművét. A megemlékezésen saját versekkel közreműködött Kovács István költő. Ő maga is gyermekként részt vett Tiszakécskén az 56-os eseményeknél, ezen szomorú emlékeit is megosztotta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában