Baon podcast

2023.11.03. 06:50

Az alapítványi támogatások is segítik a nagy értékű kórházi gépek vásárlását – podcast

A nagy értékű céges adományok mellett a lakosság SZJA 1 százalékok is sokat hozzátesznek a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány sikeréhez. A részletekről dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház orvosigazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány kuratóriumi elnöke mesélt a Gong Rádió Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba / archív- felvétel

Dr. Horváth Zsolt elsőként az alapítvány működéséről szólt. A Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítványt 1996-ban alapította Bruncsák András főorvos és a hozzá kötődő csapat. A stafétát után dr. Zombor Gábor főigazgató, majd dr. Svébis Mihály főigazgató vitte tovább. Most pedig e nemes hagyaték örököse dr. Horváth Zsolt orvosigazgató.

Az alapítványhoz befolyt támogatásokat több területre fordítják. Egyrészt a kórházi dolgozók munkakörülményeit javítják, illetve jut a dolgozók különböző tanulmányaira, továbbképzéseire, gyermekeik táboroztatására. Másrészt cél az ellátott betegek gyógyításának hatékonyabb segítése eszközökkel. Az elmúlt években számos olyan gépet, berendezést tudtak vásárolni az önzetlen támogatók jóvoltából, melyet a saját költségvetésből nem tudtak volna biztosítani. Harmadsorban az alapítvány rendszeresen szervez szűrővizsgálatokat a megye lakosságának az egészségi állapotuk javítása érdekében. Ilyen például a Szívünk napja, a civil fórum, a Malom napok. A szűrővizsgálati programok a kórház honlapján is megtalálhatók.

Dr. Horváth Zsolt külön kitért a nagy értékű eszközfejlesztésekre, melyek főként a jelentős céges adományok jóvoltából valósulhatnak meg. Az alapítvány mint kiemelten közhasznú társulat, igazolást is tud adni a cégeknek a felajánlott összegekről, mely adózási szempontból meghatározó. 

Dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktató Kórház orvosigazgatója
Fotó: Gong Rádió

Az orvosigazgató hangsúlyozta: szerencsés helyzetben vannak, mivel Kecskemét és Bács-Kiskun vármegye lakossága mindig is adakozó volt. Az eszközöket általában célzott támogatásból tudják megvásárolni. Ha kitűzik célul egy-egy berendezés, eszköz megvásárlását, ahhoz érkeznek az adományok. A nagy támogatók közül kiemelte a Duna Aszfaltot, mely arany minősítésű a számukra, de jelentős segítséget kaptak már többször például a Mercedes gyártól vagy éppen a Polifarbe-től. A lakossági SZJA 1 százalékból pedig tavaly 2,8 millió forint folyt be, mely szintén nagyon nagy segítség volt.

Nagyon hálások a sok támogatásért, hiszen a jelenlegi egészségügyi ellátási rendszerben a megnövekedett költségek miatt egyre szűkebb a fejlesztésekre fordítható összeg. 

Olyan fontos gépeket, berendezéseket tudtak az alapítványi támogatásokból vásárolni, melyre egyébként a kórháznak nem lett volna lehetősége. Az utóbbi időszakban sikerült például sebészeti laparoszkópos tornyot, szív ultrahangot, infúziós székeket, betegszállító kocsikat beszerezni, illetve a Kékfény terápiát a gyerekosztályra. A támogatások tették lehetővé a Lift galéria létrehozását, a gyermek rendelők megszépítését, az egészség kert felépítését. 

További részletek is megtudhatók, a rádiós beszélgetésben. Hallgassa meg Ön is!

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában