TOP

2023.11.15. 11:22

A falufejlesztés első üteme befejeződött Tázláron

Befejeződtek a Terület- és Település Fejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatok Tázláron. Két csoport befogadására alkalmas bölcsődei intézményt hoztak létre, ahol 11 gyereket nevelnek. Egy másik pályázat keretében új kerékpárút – 1,8 kilométer – köti össze a falu felső-telepi részét a központtal, így kényelmesen és biztonságosan átkerékpározhatnak a családok a boltba, a rokonokhoz Tázlárra. Minderről Bán Róbert polgármester tájékoztatta a baon.hu-t.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Elkészült a belvízelvezető rendszer is, amely a lehullott csapadékot a falu melletti árokba szállítja ki, de mivel jelentős a szárazság, az gyorsan el is szivárog a térségben. A faluban is várják a kormány lépéseit, amelyek az elsivatagosodást megállítják, illetve a negatív folyamatot visszafordítják. De legalább 6-8 év mire elindulhatnak a munkák, addig is örülnek minden csepp esőnek a helyi termelők. 

A TOP segítségével sikerült az iskolát, a művelődési házat és a polgármesteri hivatalt leszigetelni és nyílászárókat cserélni a korábbi támogatásokból. Az új TOP Pluszos keretből, pedig nem oly rég nyertek összegeket arra, hogy a szolgálati lakásokat is felújítsák. Szigetelés és napelemek is kerültek a házak tetejére. Bán Róbert azt is elmondta, hogy a korábbi iparterületet már értékesítették most egy újat jelöltek ki, ahová új utat fognak murvával kialakítani. 

A felvételen a Tázlári Fiatalok Egyesületének víg társasága
Fotó: Barta Zsolt

A falu központjában egy ingatlant is vásárolt az önkormányzat, hogy ott 30-40 idős embernek nappali foglalkoztatót alakítsanak ki. A faluban idén már tizennyolcan születtek. Az óvodát bővíteni kellett a növekvő gyermek létszámnak köszönhetően. Az iskolában nem küzdenek tanulóhiánnyal, az idén például egy 24 fős első osztály indult szeptembertől. A faluban lakosság létszáma nem csökken, minden évben akadnak olyan családok, amelyek beköltöznek Tázlárra. A faluból ugyanis könnyű elérni Kiskunmajsát, Kiskunhalast, Soltvadkertet vagy akár Kiskőröst is, ahol munkát lehet találni – mondta Bán Róbert polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában