KNP

2023.11.16. 08:34

A Bócsa nevű kígyászölyvfióka megérkezett az afrikai telelőterületére

Ebben az évben két kígyászölyvfiókára került gyűrű a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén. Az egyik madár már eljutott téli telelő helyére Csádba.

Tapodi Kálmán

A nyomkövető a már kitollasodott, anyányi fióka felső testének hátulsó részére került, hogy a légellenállást kevésbé akadályozza

Fotó: Kiss Mónika

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, idén két kígyászölyvfiókára került gyűrű a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területén. Az egyik madár már eljutott téli telelő helyére Csádba. A Bócsa-Bugac területrészén cseperedő egyik kígyászölyv fióka később a Bócsa nevet kapta. – A madárral azóta sok minden történt. Az eseményekről egy augusztus 8-án a hátára erősített GPS nyomkövető eszköznek köszönhetően értesültünk – számolt be a Ifj. Turny Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság gyepvédelmi tanácsadója a knp.hu oldalon. 

Bócsa útja a telelőhelyre
Fotó: MME, térkép: Google

Mint írta: „Bócsa szeptember 28-án elhagyta a fészek környékét és elindult dél felé. Több korábban jelölt fiókával ellentétben később sikerült túlélnie a számukra sokszor végzetes tengeri és észak-afrikai útszakaszt, ahol a vonuló madarakra a legnagyobb fenyegetés az illegális vadászat. Jelenleg Csád dél-nyugati részén van és úgy tűnik kedvező körülményeket talált a telelésre. A nyomkövető eszköz a Grassland HU Life-projekt keretében került Bócsára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésével.”

Ki gondolná, hogy a sas méretű kígyászölyv egy túlméretes karácsonyfától alig magasabb erdeifenyőn építi fészkét?
Fotó: Kiss Mónika

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában