Szülészeti fórum

2023.10.11. 16:49

Újabb előrelépés a kecskeméti kórházban: növekvő születésszám, fiatal orvosok, megújuló szülőszoba – galériával

A kecskeméti szülészeti és nőgyógyászati osztály négy új orvosa mutatkozott be kedden este a szülészeti fórumon. A kismamák és édesanyák bátran kérdezhettek az intézmény munkatársaitól, akik örömmel válaszoltak minden felmerülő kérdésre.

Sebestyén Hajnalka

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház szülészet-nőgyógyászat új főorvosa, dr. Fekete Zoltán

Fotó: Bús Csaba

A régi SZTK előadótermében tartották meg Kecskeméten a szülészeti fórumot, melyet a Hírös Családmentor Egyesület (Hírcse) szervezett meg a kórház segítségével.

Az érdeklődők májusban az első fórumon már találkozhattak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati osztályának új vezetőjével, dr. Fekete Zoltánnal. Akkor már felmerült, hogy szeretnék megismerni közelebbről az osztály új munkatársait. A most megtartott fórumra így nem egyedül érkezett dr. Fekete Zoltán, elkísérte őt dr. Dankó István szakorvos, dr. Oskolás Odett rezidens, dr. Tóth Panka rezidens és dr. Tóth Ákos szakorvosjelölt. Rajtuk kívül még Bodorné Újlaki Georgina vezető szülésznő képviselte a kórházat.

A fórum nyitányaként a Hírcse tagjai tíz darab pozitív megerősítéseket tartalmazó képet ajándékoztak a kórháznak, hogy a jövőben az alkotások a gyermekágyas osztály falait díszítsék. 

Dr. Dankó István szakorvos
Fotó: Bús Csaba

Megnőtt a szülések száma

Először dr. Fekete Zoltán beszámolt az osztályon történt fejlesztésekről, ahol május óta sok minden történt. Örömteli hír, hogy az intézményben a szülésszámok emelkedtek, a szülő nők közül egyre többen választják Kecskemétet, így többek között Szolnokról, Szekszárdról és Dunaújváros térségéből is érkeznek kismamák. Ezen a héten hétfőn például 11 szülésük volt egy nap alatt, mely kimagasló számnak tekinthető. 

Modernizálják a szülőszobát

A kismamák komfortérzetének javítása érdekében a szülőszoba átalakítása is megkezdődött, a műszaki felmérések megtörténtek. A fejlesztés keretében a box-rendszerű elhelyezés helyett falakat helyeznek fel, amelynek köszönhetően a jövőben sokkal intimebbé válhat a vajúdás, jobban el lesznek választva egymástól a kismamák.

Dr. Tóth Panka rezidens
Fotó: Bús Csaba

Aranyórás időszak

Szintén jó hírt osztott meg a főorvos az aranyórás szoba kapcsán, hiszen elindult a helyiség felújítása. A legkomolyabb előrelépés azonban az aranyórás időszak kapcsán történt, az intézményben immáron kétórás aranyóra időszakot engedélyeznek. Az aranyóra az a teljesen zavartalan időszak az anya és a baba életében, mely közvetlenül a születés után jöhet létre. Ilyenkor a baba magzatmázasan, meztelenül az édesanyja meztelen bőrén pihen. Természetesen erre akkor van lehetőség, ha a szövődmény nélküli hüvelyi szülés után az anya és a baba állapota is lehetővé teszi mindezt. Ebben az esetben – az aranyóra ideje alatt – az újszülöttön egyedül a köldököt látják el. Császármetszés esetén az apa veszi át az anya szerepét, az újszülöttet az ő mellkasára helyezik el. Esetleges komplikáció esetén amint a gyermekgyógyász orvosszakmai szempontokat figyelembe véve már engedi, a kisbabát azonnal oda is adják édesanyának. 

Sok édesanya és kismama vett részt a fórumon
Fotó: Bús Csaba

Bemutatkoztak az új orvosok

Az új orvosok közül először dr. Dankó István szakorvos mutatkozott be. Elmondta: 2016-ban Szegeden végzett, hét éve szülész-nőgyógyász. Először szülővárosában, Szentesen dolgozott három évet, majd átjött Kecskemétre. Két éve szakvizsgázott. Hozzátette: a szentesi kórház jóval kisebb, de így is hamar meg kellett tanulnia határozott döntéseket hozni egy-egy szülésnél. Mire Kecskemétre került, már kikristályosodott benne a szülészeti döntési mechanizmus. Az osztály több részlegén is dolgozik, a szülőszoba mellett a CTG-ben és a terhesgondozásban részt vesz, valamint a nőgyógyászaton is tevékenykedik. Jelenleg újabb szakorvosi vizsgára készül, amelynek eredményeként endokrinológus szakorvos is lesz. Nagyon érdekli a meddőség témaköre, ezzel a területtel mélyebben foglalkozik, valamint a méhlepény szövettani eltéréseit is vizsgálja patológus szakorvos segítségével. 

Dr. Oskolás Odett rezidens 2021 szeptembere óta dolgozik a kórházban, várhatóan 2026-ban tesz majd szakvizsgát. Dr. Tóth Panka rezidens egy éve érkezett az osztályra. Dr. Tóth Ákos szakorvosjelölt harmadik éve tagja a csapatnak. Ő szintén Szegeden végzett, az első perctől a szülőszobán dolgozik. A szakvizsga után inkább a nőgyógyászat felé húz a szíve, de a szülőszobára is bármikor szívesen visszatér majd. 

Hosszú távra terveznek

A fórum második részében a lakosság tehette fel a kérdéseit. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy az új orvosok hosszú távon terveznek-e Kecskeméten maradni. A válasz mindenki részéről egyöntetű igen volt, a jövőjüket az intézményben képzelik el. Ennek kapcsán dr. Fekete Zoltán elmondta: szerencsések, hogy sok fiatal orvos választotta a kórházat. Hozzátette azt is, hogy fontos szempont, hogy az intézményben vannak nagy tudású szakemberek, akik taníthatják a fiatalokat, lehet rájuk hosszú távon építeni. Elárulta, hogy napjainkban kevésbé népszerű a szülész-nőgyógyászat terület, mint amikor ő szakvizsgázott. Szerencsésnek nevezte az intézményt, hiszen az ő osztálya ennek ellenére is nagyon jól áll humánerőforrás tekintetében. 

Bodorné Újlaki Georgina vezető szülésznő 
Fotó: Bús Csaba

Gátmetszéstől az epidurális érzéstelenítésig

Az érdeklődést és az esemény jelentőségét jól mutatta, hogy sok kérdés érkezett a közönség részéről. Ezekre a kórház munkatársai mind válaszoltak, például a gátmetszés kapcsán elmondták: csak indokolt esetben végzik, de akkor is mindenről tájékoztatják a kismamát. Rákérdeztek az epidurális érzéstelenítés előnyeire és hátrányaira is, melyet ez év tavaszától már Kecskeméten is alkalmaznak. A sokrétű, várandóságot és szülést érintő kérdések és témák mellett szó esett a szülésznőválasztásról is.

Meddőségi központtá válhat a kecskeméti kórház

Lapunk kérdésére dr. Fekete Zoltán a tervezett meddőségi központról is beszámolt. Az országban négy egyetem mellett várhatóan a jövő évtől a megyei kórházak − így a kecskeméti is − meddőségi központokká válnak. 

A cél, hogy az országban működő lombik-központok munkáját segítsék, levéve róluk az elővizsgálatok terhét, így magasabb számban tudnak majd beültetéseket végezni, növelve ezzel az esélyét a sikeres megtermékenyítéseknek.

Ennek kapcsán az osztályvezető külön örömét fejezte ki, hogy dr. Dankó István ezen szakirányba szakosodik. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában