Előterjesztés

2023.10.10. 10:26

Támogatják a Baján dolgozó, de nem ott élő pedagógusok lakhatását

Az elmúlt heti bajai képviselő-testületi ülésen, a városatyák tárgyalták és megszavazták a pedagógusok lakhatási támogatásáról szóló előterjesztést. Hosszan érveltek a városvezetők a gyermekétkeztetési díjak emelése mellett, de a képviselő-testület végül nem szavazta meg az indítványt.

Márton Anna

A városatyák megszavazták a pedagógusok lakhatási támogatásáról szóló előterjesztést

Fotó: Márton Anna

Egyöntetűen megszavazták a képviselők a pedagógusok lakhatási támogatását, ami a Baján dolgozó, de nem itt élő pedagógusok részére biztosít önkormányzati támogatást az albérleti- vagy lakásdíjakra. Támogatást adhatnak a Bajától legalább 60 kilométer távolságra lévő településen lakóhellyel rendelkező pedagógus részére. A kérelmeket a pedagógus nyújthatja be a polgármesternek címezve október 15-ig, összesen 10 fő részére adható támogatás az adott évben.

Az ülésen a gyermekétkeztetés térítési díjainak felülvizsgálatáról szóló előterjesztést is tárgyalták, de a díjak  emelését nem szavazták meg a képviselők. Széll Péter alpolgármester érvelésében hangsúlyozta, hogy a megfelelő étkezést, a minőségi ebéd elkészítését biztosítja az áremelés. Mint mondta: akadnak olyanok is, akik üres gyomorral indulnak iskolába, ezért nagyon fontos, hogy ott megfelelő minőségű tízórait, ebédet kapjanak.

Nyirati Klára polgármester arról szólt: amennyiben nem szavazzák meg a gyermekétkeztetési díjak emelését, ezzel azt üzenik, hogy Baján minden család rászoruló. Minden családnak szüksége van arra, hogy az önkormányzat támogassa a gyermekek étkeztetését. Reményét fejezte ki, hogy ez nem így van. Szerinte a családok ki tudnak fizetni pár ezer forinttal magasabb díjat is.

Kámánné Dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évben már volt egy igen jelentős mértékű emelés. A díjemelés 1400 családot érintene, és a családoknak számít az egy-kétezer forinttal nagyobb kiadás. − A szociálisan rászoruló gyermekek ingyenesen étkeznek, ezért az erre való utalás nem szerencsés. Kormányzati intézkedéseknek köszönhetően történtek lépések a rászorulók ingyenes étkeztetése ügyében − tette hozzá a frakcióvezető. Továbbá hangsúlyozta, hogy az előterjesztés szövege arra vonatkozik, hogy amennyiben nem emeli a testület a gyermekétkeztetési díjakat, akkor az önkormányzatnak kell kiegészíteni saját forrásból, hogy megfelelő étel kerüljön a gyerekek elé.

A gyermekétkeztetési díjak emelése kapcsán a Fidesz-KDNP frakciója kijelentette, hogy továbbra sem támogatják azt, hogy a bajai családok terheit növeljék és ezáltal többletkiadásokkal terheljék őket. 

Közösségi oldalukon közzé tették véleményüket ezzel kapcsolatban: „A tanácsadók havidíját és milliós prémiumokat ne a bajai családokkal fizettesse ki a városvezetés! Nem tudjuk elfogadni polgármester asszony azon indoklását, amely szerint a bajai családok többségét nem érinti ez a többletkiadás és alpolgármester úr gondolataival sem értünk egyet, amelyben párhuzamot von az útépítések és a gyermekétkeztetés díja között. Abban az önkormányzatban, ahol milliós összegben fizetnek tanácsadókat, többmilliós prémiumokat osztogatnak a saját embereiknek, nem lehet probléma a gyermekek étkezése sem.”


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában