Kecskemét

2023.10.23. 19:40

Szemereyné Pataki Klaudia: Csak az a nép szabad, aki szereti a hazáját − galériával, videóval

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából Kecskemét önkormányzata megemlékezést tartott hétfő délután a Szabadság téri emlékműnél. Emlékező beszédet mondott Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Horváth Péter

A polgármester kiemelte: nincs szabadság hazaszeretet és összefogás nélkül

Fotó: Bús Csaba

− 1956-ban történelmet csináltunk. Ezt soha nem szabad elfelednünk: egy kis nemzet legyőzte a gonosz hatalmas birodalmát. Emlékezzünk hát a lehetetlent nem ismerő, erejükön felüli áldozatot vállaló bátor magyar harcosokra, akik mindezt kivívták nekünk − kezdte beszédét a polgármester, majd arról beszélt, hogy oly sokszor akarták leigázni a magyarokat Kelet és Nyugat felől egyaránt, de mindannyiszor sikertelenül.

A polgármester kiemelte: nincs szabadság hazaszeretet és összefogás nélkül, és csak az a nép szabad, aki szereti a hazáját, és szereti önmagát is. − Olyan időket élünk, amikor a hazaszeretetre és egymás megbecsülésére, szeretetére mindennél nagyobb szükség van − emelte ki a polgármester, utalva a szomszédunkban és a Közel-Keleten folyó háborúra és a gazdasági válságra. A polgármester szerint eközben családjainkat, kultúránkat, hitünket romboló vihar közelít Nyugatról. Mint fogalmazott, a veszélyek korába léptünk, de nem szabad megrettennünk a külső ellenségtől, sem a belső ármánykodástól.

− A szabadság elengedhetetlen a teljes, méltó emberi élethez. Nekünk megalkuvást nem tűrően ki kell állnunk a magyar szabadság mellett. Ehhez mindannyiunkra szükség lesz az élet minden területén − mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy 2024-ben fontos döntések várnak ránk, ami választás lesz a békés és a szabad jövő, valamint az elnyomást, szétszóratást jelentő múlt között.

A megemlékezésen Üdvözlégy magyar nép! címmel emlékműsort láthattak a jelenlévők. A műsorban közreműködött a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vonósnégyese, a Kecskemét City Balett táncművészei, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tánctagozatának tagjai, a Kecskemét Táncegyüttes, a Kecskeméti Énekes Kör, a Kecskeméti Színjátszó Műhely, és Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Színjátszó Műhelye. Rendezte Barta Dóra, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész.

A megemlékezést követően a városvezetés, az országgyűlési képviselők, a politikai pártok és közintézmények, valamint civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit az 1956-os emlékmű lábánál.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában