Kócsagőrök

2023.10.02. 11:48

Kiskunsági madárkapitányoknak állított emléket a Természetvédelmi Őrszolgálat

A Felső-Kiskunságban, Ürbő-pusztán gyűltek össze a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai hazánk tíz nemzeti parkjából. Az esemény házigazdája a Duna-Ipoly és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságok voltak. A kétnapos szakmai találkozó nyitóünnepségén felavatták a hazai hivatásos természetvédelem kezdetén nagy szerepet játszó „madárkapitányoknak” állított emlékkövet szerdán – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

Az ünnepségen felavatták a kiskunsági madárkapitányok emlékkövét

Fotó: Kiss Imre / knp.hu

A hazai intézményi természetvédelem első mérföldkövének tekintjük, amikor 1922-ben munkába állt Gulyás József kócsagőr, aki az akkor a kipusztulás szélén álló nagy kócsagok őrzését kapta feladatul a Kis-Balatonon. Ő volt az első olyan személy Magyarországon, akit hivatásszerűen a természeti értékek védelmére alkalmaztak. Felújított síremlékét 2021-ben adta át Vörsön az Agrárminisztérium – írja a knp.hu.

A megemlékezést a hazai gyakorlati természetvédelem második állomásán, Ürbő-pusztán folytatta az Agrárminisztérium és a tíz nemzetipark-igazgatóság múlt szerdán. Rácz András, természetvédelemért felelős államtitkár különleges alkalomként értékelte az eseményen, hogy több száz természetvédelmi őri egyenruhás kollégával állhat szemben, akik mind ugyanazért dolgoznak, a Pannon biogeográfiai régió természeti értékeinek megőrzéséért, és arra a természeti és táji környezetre vigyáznak, amit a hétköznapi ember Magyarországnak hív. Beszédében kiemelte, hogy 1922-ben, amikor Gulyás József kócsagőr munkába állt, mindössze 4 pár nagy kócsag élt a Kis-Balatonnál, ma pedig már az ország összes területén megtalálható ez a faj. A nagy kócsag nem csak a hazai természetvédelem címerállata, de a sikertörténete is egyben.

Rácz András, természetvédelemért felelős államtitkár a természetvédelmi őrök országos szakmai találkozóján
Fotó: Schneider Viktor

Az államtitkár elmondta, hogy a hivatásos természetvédelmi őrzés második helyszíne a felső-kiskunsági Ürbő-puszta volt. A térségben ugyanis a mértéktelen tavaszi tojásszedés miatt számos madárfaj fészkének az őrzése vált sürgetővé a 20. század elején. Ürbő-pusztán és a környéki vizes élőhelyeken leginkább a bíbic, de alapvetően valamennyi földön fészkelő madár tojását válogatás nélkül gyűjtötték és árusították a piacokon. Itt a természetvédelmi őrzés nem egy ember nevéhez kötődik, úgynevezett „madárkapitányokat” állítottak szolgálatba. A helyi csendőrség nevesített feladata lett a földön fészkelő madárfajok védelme 1923-ban. A csendőrök, mint „madárkapitányok”, szolgálati idejükön túl egymást váltva felügyelték a vízi madárvilágot. A tojásgyűjtések megakadályozásában részt vettek még a gazdálkodók, a vadászatra jogosultak, de a természetjárók és a madarászok is. A korabeli krónikákban így fennmaradt Ziegler Emil csendőrparancsnok, Pálfy Tibor uradalmi gazdatiszt, Font István bócsai gazdálkodó, Annók Szabó János bugaci madárvédő neve, de rajtuk kívül mások is szerepet vállaltak a nemes cél érdekében. – olvasható a knp.hu oldalon megjelent beszámolóban.

Ürbő-puszta térségében olyan méreteket öltött a bíbic és a többi földön fészkelő madárfaj tojásának szedése a 20. század elején, hogy "madárkapitányoknak" kellett őrizni a fészkeket (a képen bíbic fészekalj látható)
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az ünnepségen felavatták dr. Balanyi Zoltán szobrászművész munkáját, ami a kiskunsági madárkapitányoknak állít méltó emléket. Az emlékkő Ürbő-pusztán, a Bugyi-Kunpeszér közötti műút mentén található, a Sándor-halma nevű kilátó mellett.

A természetvédelmi őrök kétnapos szakmai találkozója ezután terepi programokkal, majd a második napon tartalmas előadásokkal folytatódott. A rendezvényen bemutatták dr. Magyar Gábor és Bankovics Attila Madárkapitányok című könyvét is.

Az 1922-ben kócsagőrként munkába állt Gulyás József felújított síremlékét 2021-ben adta át Vörsön az Agrárminisztérium
Fotó: knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában