Műhely-találkozó és kiállítás

2023.10.05. 18:00

Jubileumot ünnepelt a Lajosmizsei Jász Hímzőkör

Megalakulásának 10 éves jubileumát ünnepelte a Lajosmizsei Jász Hímzőkör a lajosmizsei Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézményben (EGYSZI) szerda délután. Vörösné Gajdácsi Anita intézményvezető-helyettes köszöntötte először a jelenlévőket és az ünnepelt Hímzőköri tagokat, valamint a jászságból érkezett vendégeket.

Horváth Péter

Vörösné Gajdácsi Anita intézményvezető-helyettes köszöntötte először a jelenlévőket

Fotó: Horváth Sándor

A jubileumi műhely-találkozón és kiállításon Józsáné dr. Kiss Irén nyugalmazott intézményvezető és hagyományőrző köszöntőjében visszaemlékezett a Hímzőkör mögött álló évtizedre.

Elhangzott, hogy a hímzőkör 2013. december 3-án jött létre, egy felhívás eredményeképpen, ebben az épületben, az EGYSZI falai között. Céljuk volt Lajosmizsén a jász szűcshímzés ismertté tétele, az egykori szűcsök motívumainak átörökítése, a jász gyökerek és hagyományok őrzése.

A szívvel és szorgalommal végzett kézművességet óriási érdeklődés övezte és övezi napjainkban. Az alkotók és alkotások számtalan kiállításon és rendezvényen vettek részt és 2016-ban kiérdemelték a Lajosmizse Helyi Értéktárba felvételt, Kulturális Örökség kategóriában.  A Hímzőkör számos elismerésre tett szert, emellett a helyiek elismerését is kivívta, hiszen a 10 éves jubileum alkalmával a Lajosmizsei Önkormányzat Elismerő Oklevelében részesült.

A hímzőkör vezetője Konyor Józsefné. Tagjai: Biros Mihályné, Bokor Pálné, Bujdosó Flóriánné, Donáth Kálmánné, Józsáné dr. Kiss Irén, Kisjuhász Istvánné, Kisjuhász Lászlóné, Kovácsné Terenyi Éva, Orbán Antalné, Sápi János Dénesné, Svébisné Mészáros Magdolna, Szabó Bálintné, Terenyi Istvánné.

Hortiné dr. Bathó Edit (Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója) köszöntötte a Hímzőköri tagokat és egy rövid történelmi áttekintést mondott el a jászszűcshímzés továbbörökítéséről.

Hortiné dr. Bathó Edit (Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója)
Fotó: Horváth Sándor


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában