Baon podcast

2023.10.17. 11:20

Évente tizenötezer közlekedési baleset elkerülhető lenne megfelelő látáskorrekcióval – podcast

Az elmúlt évben több mint 15 ezer olyan közlekedési baleset volt, mely feltehetően elkerülhető lett volna egy megfelelő látáskorrekcióval. A WHO szerint: 2050-re a világ társadalmának fele rövidlátó lesz. Többek között ezekről is szólt Imre Annamária, a kecskeméti Trend Optika optometristája a Gong Rádió Mai téma című műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: shuttestock.com / illusztráció

Október a látás hónapja, ugyanakkor egész évben fontos, hogy odafigyeljünk a szemünk egészségére. Imre Annamária hangsúlyozta: egész év a látás éve. 

A szakember hozzátette: nyár után egyre több a panaszos. A szabadságok után többet nézzük a telefont, visszakerültünk a munka világába a számítógép képernyője elé. A gyerekek és felnőttek körében egyaránt megnőtt a képernyőidő, azaz a digitális eszközök előtt töltött idő, és előjönnek a különböző panaszok, illetve látásproblémák. 

Sokszor már háziorvos is küldi a pácienseket szemészeti vagy látásvizsgálatra, például egy fejfájás, vagy krónikus, migrénes fejfájás esetén. Ma már az optikák megfelelő infrastruktúrával, korszerű gépekkel végzik a vizsgálatokat. Így például külön lehet választani a fáradásos panaszt a szemüveges korrekció szükségességétől.

Imre Annamária
Forrás: Gong Rádió

Látásprobléma esetén nem kell rögtön szakrendelésre sietni, az optikákban dolgozó optometristák gyorsan és hatékonyan tudnak segíteni. Egy optometrista 4 éven keresztül a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán tanulja azt, hogyan írjon fel szemüveget, illetve bizonyos szemészeti betegségeket hogyan szűrjön ki. A szakellátásban a frontvonalon van, hiszen sok esetben vele találkozik első körben a páciens. Amennyiben betegségre utaló jeleket észlel, tovább irányítja szemorvoshoz az érintettet. Csak vizsgálatokat végez, műtéteket nem.

Napjainkban egyre több a szemüveges. Imre Annamária ennek kapcsán elmondta: egy 2018-as WHO adat szerint: 2050-re a világ társadalmának fele rövidlátó lesz. 

A látásvizsgálat mindenkinek ajánlott, legalább évente egyszer. Fájdalommentes és gyors. 

Gyerekek esetében már fél éves kortól javasolt. Különösen akkor, ha nagyon közelről néz valamit a pici. Ma már olyan diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre, melyek az egészen kicsi pácienseknél is könnyen alkalmazhatók.

Vannak már kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett szemüveglencsék. Például védelmet nyújtanak a kék fény ellen, hiszen a kisebbek is ki vannak már téve a sok digitális eszközhasználatnak.

Végül a szakember az esti vezetéshez alkalmas szemüvegeket emelte ki. Sokan azt gondolják, hogy egyébként jó a látásélességük, de teljesen természetes számukra az esti fénynél való hunyorgás. Ebbe nem szabad beletörődni. Éppen ezért fontos az évenkénti látásvizsgálat, mellyel kizárható, hogy szükség van-e a korrekcióra. Csak a múlt évben több mint 15 ezer olyan közlekedési baleset volt, mely feltehetően elkerülhető lett volna egy megfelelő látáskorrekcióval. 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában