Kertészkedés

2023.10.07. 18:07

Évadzáró találkozót tartottak a kecskeméti közösségi kertek tagjai − galériával

A város lakosságát is szívesen látták a szombati évadzáró találkozón a kecskeméti közösségi kertek tagjai.

Lizik-Varga Katalin

A közösségi kertek és a kertészkedni vágyók száma folyamatosan nő

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Kecskeméten egyre többen kezdenek kertészkedni. A közösségi kertek és a kertészkedni vágyók száma folyamatosan nő. Idén a város közösségi kertjei egy programsorozatot szerveztek és meglátogatták egymás kertjeit. Így megismerhették egymás veteményeseit, közben pedig tapasztalatot is cserélhettek, és új kertbarátokat szerezhettek. A közösségi kertek képviselői mellett egyébként magánkert-tulajdonosok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. 

Az évadzáró eseményüket − közel 50 résztvevővel − a Fáklya utcában található Széchenyivárosi Közösségi Kertben tartották.  Neves, kertészetben jártas előadók vállalták, hogy a fenntartható jövőről és a klímaváltozás hatásairól, valamint kihívásairól beszélnek a rendezvényen. − Azzal, hogy meghívtuk a város lakosságát is a rendezvényünkre, nyitni szeretnénk mindenki felé, és reméljük, hogy hagyományt is teremtünk – mondta Nagy Katalin a Széchenyvárosi Közösségi kert gondnoka. 

Az itt elhangzott előadásokkal többek között a komposztálásra és a biokertészkedésre próbáljuk rávezetni a kertészkedőket – mondta Laczkó-Zsámboki Angéla, a Széchenyivárosért Egyesület elnöke, a Széchenyvárosi Közösségi kert üzemeltetője. Hangsúlyozta, hogy egész éveben szívesen látják a városrész kertészkedőit, ezzel a rendezvénnyel pedig nekik és másoknak is szeretnének segítséget nyújtani. Hiszen itt ötleteket és sok-sok információt kapnak, melyek tudatában a résztvevők még nagyobb tudással tuják majd gondozni kis kertjüket. 

A találkozón Kocsis Pál, a Mathiász János Borrend Nagymestere, a Legszebb Konyhakert verseny zsűri-elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket.  

Előadást tartott Somodi Sándor, a Kecskeméti Polgárőrség Egyesület vezetője, Tóthné Taskovics Zsuzsanna, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Kertészeti Tanszékének mesteroktatója, Nagy Ágnes, táj- és kertépítész mérnök, Fülei Zoltán, a Hortiservice Vetőmag és Bioracionális Technológia Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Bakró Dániel, lelkes kertész, a Konyhakert szakértője, a Legszebb konyhakert verseny állandó résztvevője. 

A szervezők bográcsban főtt ebéddel is megvendégelték a részvevőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában