Gyász

2023.10.31. 09:41

Elhunyt Paskuj Iván Kálmán aranykoszorús fényképészmester

Életének 86. évében elhunyt Paskuj Iván Kálmán aranykoszorús fényképészmester.

Tapodi Kálmán

Paskuj Iván Kálmán fényképészmester

Forrás: Beküldött fotó

Fotó:

A Paskuj-fényképészek több mint nyolc évtizede örökítették meg a település mindennapjait, Paskuj Iván Kálmán édesapja, Paskuj Mátyás 1936-ban nyitotta meg első fényképész műtermét Kiskunmajsán. Paskuj Iván Kálmán 1956-ban érettségizett a kecskeméti piaristáknál, de osztályidegen származása miatt nem tanulhatott tovább. Apjához hasonlóan fényképész lett és 1968-ban mestervizsgát tett. Egy évtizedig volt a szegedi egyetem bőrgyógyászati klinikájának fotósa. Édesapja halála után, 1975-ben lépett az örökébe, s végezte pótolhatatlan értékű kisiparos munkáját. Az általa és édesapja által készített felvételek Kiskunmajsa történetének hiteles kordokumentumai, amelyeken végigkövethetők a városkép alakulásától kezdve a családi eseményekig, a divatig szinte minden változás. 2017-ben jelent meg a „Kiskunmajsa, ahogy a Paskuj fényképészek látták 80 év alatt – Kiskunmajsa anno 1936–2016” című, 531 oldalas kötete.

Kiskunmajsa önkormányzata 2017-ben Pro Urbe díjjal ismerte el több évtizedes munkáját, a város iránti elkötelezettségét. Paskuj Iván Kálmánt Szegeden, a Belvárosi temetőben helyezik örök nyugalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában