Kecskemét

2023.10.30. 15:39

A reformáció emléknapját ünneplik október 31-én

Világszerte október 31-én ünneplik a reformáció napját. Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes, a wittenbergi egyetem professzora, 1517-ben ezen a napon szögezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára azt a 95 tételt tartalmazó iratot, amelyben kora egyházi gyakorlatát és tanításait kritizálta. Nem egyházszakadást, hanem vitát akart kezdeményezni az egyházon belül. Hitt abban, hogy az egyház meg tud újulni, vissza tud térni a gyökereihez, a bibliai tanítások igazságához. 

Lizik-Varga Katalin

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

Luther Mártont nem hagyta nyugodni annak feszültsége, amit a Szentírásból kiolvasott, és amit kora egyháza tanításában és gyakorlatában tapasztalt – fejtette ki Varga Nándor, a Kecskeméti Református Egyház elnöklelkésze. Mint mondta, különösen is felháborította és Isten igéjével ellentétesnek tartotta az úgynevezett búcsúcédulák árusítását.  

A pénzért árusított egyházi papír lényegében az üdvösség megvásárlását jelentette. Egy idő után pedig már a halottak lelki üdvét is meg lehetett így váltani, és az egyház igen komoly bevételekre tett szert ennek révén.

A megújító törekvések, prófétai hangok, több, kevesebb hangsúllyal mindig jelen voltak az egyház történetében, de ezek a tanítások mindent átható erőre nem kaptak – tette hozzá a lelkész. Mint mondta, valószínűleg Luther sem gondolta, hogy mekkora változásokat indít el, hiszen kezdeményezése az egész világ képét alapjában átformáló mozgalom elindítója lett.  

Varga Nándor elmondta, hogy öt rövid állításban szokták összefoglalni a reformáció központi üzenetét. A reformátorok – Luther Márton, Kálvin János, Zwingli Ulrich és a többiek – munkája alapján tanaik középpontjában a következő alapigazságok állnak:

– Sola gratia: Egyedül kegyelemből van üdvösségünk, nem pedig emberi teljesítmény, vagy érdem által! Kizárólag Isten kegyelmétől függ az üdvösségünk.

– Sola fidei: Egyedül hit által, a Krisztus érdeméért igazul meg az ember és az Őbenne való hit által üdvözülhetünk.

– Sola scriptura: Egyedül a Szentírás az isteni kinyilatkoztatás forrása! Nem egészíti azt ki és nem helyettesíti semmi, sem a szent hagyományok, sem a pápai kinyilatkoztatások.

– Solus Christus: Egyedül Jézus Krisztus a közbenjáró Isten és ember között és senki más! Sem a szentek, sem Szűz Mária, hanem egyedül Krisztus.  

– Soli Deo Gloria! Egyedül Istené a dicsőség! Sem egyházi, sem világi hatalom nem tulajdoníthatja azt magának.

A reformátorok vallották, hogy az egyháznak mindig szüksége lesz reformációra, mert mindig hajlamos lesz a deformációra és eltérni például a fenti alapigazságoktól – tette hozzá a lelkész. Hangsúlyozta: az egyháznak mindig vissza kell igazodnia az alaphoz, az apostoli tanítás mércéjéhez, vagyis a Szentíráshoz, ez így van ma is.

A reformáció napjának mindenekelőtt üzenetértéke a protestáns hívek között van.  

– Itt, az előttünk hitben járó nemzedékek hűsége, hitvallásos élete, Isten akaratát mindenek elé és fölé helyező „nyakassága” lehet számunkra példa és örökség – mondta Varaga Nándor. Azonban a lelkész szerint a nem hívő emberek is sokat tanulhatnak a történelem eme időszakából, például az emberek közötti jogegyenlőségről, a gondolat-, a szólás- és a vallásszabadságáról, vagy a közösségi döntéshozatal és a vezetés áldásairól és csapdáiról.

Október 31-én 9 órakor ünnepi úrvacsorás istentiszteletet tartanak a Kecskeméti Református Templomban. Délután 5 órától pedig az Evangélikus Templomban tartanak közös úrvacsorás hálaadó alkalmat a kecskeméti protestáns híveknek.

– Megerősítő érzés, hogy bár más felekezethez tartozunk, de a hitéletünk legfelemelőbb élményét, az úrvacsorai közösséget is megoszthatjuk egymással ezen a napon – zárta gondolatait a lelkész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában