Megemlékezés

2023.10.24. 16:44

A kuláküldözés tompai áldozatainak állítottak emlékművet – galériával

A Rákosi-korszak kulákellenes politikai rendszerének áldozataira emlékeztek Tompán, ahol a központi parkban az 1951-ben kitelepített tompai családok emlékére állítottak egy szoborcsoportot. A fából faragott emlékművet Márki József szobrász készítette és a Tompáról elszármazott, ma Franciaországban élő építész, Máramarosi Zoltán támogatta adományával. Az emlékhely a Városunkért Alapítvány és az önkormányzat közreműködésével jött létre.

Pozsgai Ákos

Hozdik Zsolt plébános megáldotta, majd megszentelte az új emlékművet

Fotó: Pozsgai Ákos

Véh László polgármester az avató ünnepségen mondott beszédében emlékeztetett, hogy a Rákosi-korszak szimbolikus kezdete az 1948. augusztus 20-án, Kecskeméten elmondott beszéd volt, ahol Rákosi Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártjának főtitkára meghirdette a kollektivizálás programját, a kulákellenes politikai kampány megindítását a kulákságnak nevezett nagybirtokos paraszti réteg üldözését is. – Ez a beszéd fordulópontot jelentett a parasztság, a vidéki magyar társadalom életében, hiszen a hatalom előtt egyetlen cél lebegett, hogy a kuláknak minősített gazdától elvegye a földjét, gépét, házát, és erőszakkal belekényszerítse a szövetkezetekbe – emlékeztetett a polgármester.

Hozzátette: a sztálinista minták szerint berendezkedő kommunista hatalom a kollektivizálás kérdésében úgy ítélte meg, hogy a vidék erős gazdatársadalma nem nyerhető meg a termelőszövetkezeti mozgalom ügyének, így belső ellenségként, osztályidegen elemként a tönkretételükre törekedett. – Így válhatott a körülbelül 71 ezer kuláknak bélyegzett család a „falu népének veszett ellenségévé”, a „báránybőrbe bújt farkassá”. Összesen mintegy 65 ezer lakóház és 16 ezer gazdasági épület került állami tulajdonba – hangsúlyozta Véh László, aki felidézte a később kitelepített tompai családok tragédiáját is.

– 1951. decemberében 16-án tompai családnál dörömböltek az ÁVH emberei. Gyermekeket, nőket, férfiakat, időset és fiatalt egyaránt teherkocsikra raktak, majd Baján marhavagonokba tereltek és három napi utazást követően a hortobágyi pusztákon felállított kényszer táborokban istállókban helyezték el. Az elhurcoltak minden vagyonát elvették vagy államosították, embertelen körülmények között munkaszolgálatra kényszerítették, sokan éheztek, megbetegedtek, vagy meghaltak az elviselhetetlen körülmények miatt. 

Aki túlélte a száműzetést, az nincstelenül, testileg-lelkileg összetörten próbálta újrakezdeni az életét.

– részletezte a polgármester.

Azokra a családokra gondolunk, akik Magyarországon abba a „bűnbe” estek, hogy volt 14 hektár földjük, amitől az akkori rendszer kapitalistának, megbízhatatlannak és az ország ellenségének tartotta őket. A nemzet gerincét törték derékba, attól szenvedünk azóta is, hogy elpusztították Magyarország derék hadát annak idején – fogalmazott beszédében Bányai Gábor kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője.

Hornyákné Sivók Ildikó, a Tompa 100 éves történetét bemutató kötet szerzője arról beszélt, hogy ma is vannak a településen túlélő tanúk, akik tudnak mesélni. – A tanúk személyes emlékekkel átszőtt elbeszélései hiteles képet adnak az akkori történésekről – mondta. Külön is köszönetet mondott az avatóünnepségen jelenlévő Báics Ernőnek és Husztáné Baics Piroskának, akik elbeszélésekkel, a források megosztásával segítették a kötet létrejöttét.

Az emlékművet Véh László polgármester és Hornyákné Sivók Ildikó közösen leplezték le.

– Olyanokra emlékezünk, akik más emberek akaratából szenvedtek, a történelem viharában súlyos megpróbáltatás lett osztályrészük. Közénk tartoztak, közösségünk, családjaink tagjai voltak. Épp ezért a tompai közösség által állított emlékmű az ő emlékezetüket hozza közénk. Legyen ez az emlékmű egy olyan hely, ahol rájuk gondolunk. Ahol az emlékezés mécsesét meggyújtjuk és elhelyezzük a tisztelet virágait. Legyen szent hely ez számunkra, amely nem csak az emberi kegyetlenséget, békétlenséget és azok áldozatait juttatja eszünkbe, de amely egyben felhívás a szeretetre, a békére és egymás megbecsülésére – hangoztatta szentbeszédében Hozdik Zsolt plébános, aki megáldotta, majd megszentelte az új emlékművet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában