Beruházás

2023.09.19. 16:00

Százhetven férőhelyes kamionparkolót adtak át Kiskunfélegyházán – galériával

Százhetven férőhelyes, arany fokozatú kamionparkolót adtak át Kiskunfélegyházán kedden, az M5-ös autópálya déli lehajtójának szomszédságában. A létesítmény egy parkolóhálózat részeként valósult meg. A 17 millió eurós beruházás keretében Félegyháza mellett Hatvanban, Nagykanizsán és a romániai Kürtösön épültek, illetve újultak meg parkolók.

Vajda Piroska

Kiskunfélegyházán napokon belül megkezdődik a parkoló üzemelése

Fotó: Bús Csaba

Az Európai Unió évtizedek óta elhivatott annak érdekében, hogy az európai úthálózaton a közlekedést biztonságosabbá tegye. Ennek érdekében indította el azt a programot, melynek keretén belül a teherszállítmányozáshoz kapcsolódóan biztonságosabbá kívánja tenni a tehergépjárművek parkoltatását biztonságos és őrzött parkolók létrehozásával – hangzott el keddi átadáson. 

Csányiné Pap Andrea, a Bivak Kft. ügyvezetője elmondta, cégük 2020-ban nyújtott be pályázatot két új kamionparkoló építésére és kettő, már meglévő kamionparkoló fejlesztésére. Ebből egy új parkoló Romániában, egy új és két fejlesztés pedig Magyarországon történt meg. A mostani megnyitó keretén belül mind a három hazai parkoló hivatalos átadóját tartották partnereikkel. A három hazai parkoló M3, M5 és az M7-es autópályák mellett kínál lehetőséget a biztonságos és őrzött parkolásra. Hatvanban 80, Nagykanizsán 35, Kiskunfélegyházán 170 kamion parkolása biztosított – részletezte az ügyvezető, aki arról is beszámolt, hogy nem volt könnyű a projekt megvalósítása, hiszen a gazdasági környezet nem kedvezett a beruházás időszakának, amely miatt a projekt kivitelezése teljesen áthúzódott az idei évre. A 2022-es év olyan gazdasági változásokat és árrobbanásokat hozott az építőipari piacon, amely a projekt teljes újragondolását kívánta. Minden nehézség ellenére Nagykanizsán és Hatvanban már üzemelnek a parkolók, Kiskunfélegyházán pedig napokon belül megkezdődik az üzemelés.

Sven Bols, a Bivak Kft. alapító-tulajdonosa köszöntőjében kiemelte, hogy naponta több mint 100 ezer teherautósofőr keres olyan helyszínt Európában, ahol biztonságosan és komfortosan tud pihenni. Egyelőre azonban kevés olyan parkolóhely áll rendelkezésre, amelyek megfelelő biztonsági berendezésekkel felszereltek és kényelmi szempontból is megfelelőek. A cégalapító arról is beszélt, hogy a biztonságosan őrzött parkolók hiánya miatt évente milliárdos károkat okoznak a kamionrablások Európában. A Bivak Kft. projektje annak a törekvésnek a része, amely a biztonságos és őrzött kamionparkolók jelenlegi hiányát hivatott orvosolni.

Csányi József, polgármester elmondta, a beruházás megkezdése előtt készült tanulmány is alátámasztja, hogy a kiskunfélegyházi kamionparkoló ideális helyszín a keleti és nyugati irányból érkező kamionosok számára. Mindazonáltal a beruházás a város számára is előnyös, hiszen új munkahelyeket teremt. Mivel a társaság további fejlesztéseket tervez, szintén újabb munkahelyek létesítését vonja maga után.  

A városvezető arról is beszélt, hogy a teljes projekt 17 millió euróba került, ebből 15 millió euró támogatást kaptak az Európai Uniótól. A hiányzó részt saját forrásból finanszírozták. 

Körforgalom segíti a biztonságos közlekedést

A félegyházi beruházás részeként körforgalmi csomópont is épült, amely az M5-autópályára való biztonságos felhajtást biztosítja. A megépült körforgalomból juthatnak el a kamionok a 170 férőhelyes kamionparkolóba. A belépés egy rendszámfelismerő kamera segítségével, a sofőrök által egy applikáción keresztüli helyjegy megvásárlásával történik majd. Az átadáson elhangzott, hogy a helyszínen megvalósult 200 négyzetméteres kiszolgáló épület – benne étkező, mosoda, mosdó, zuhanyzó és társalgó – a sofőrök kényelmét szolgálja. A parkolót arany fokozatú védettségi szintű, ami azt jelenti, hogy a kerítéssel védett területet 65 kamerával figyelik. Mindemellett a hét minden napján, éjjel-nappali őrzőszolgálat látja majd el feladatát, fokozva a biztonságot a sofőrök számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában