Kecskemét

2023.09.20. 15:13

Megemelt összegű forrásokra pályázhatnak a civil szervezetek – galériával

A civil szervezetek pályázati lehetőségeiről tartott előadást a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága Civil info - NEA 2024 címmel szerdán a Hírös Agórában.

Horváth Péter

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a civil területet érintő aktualitásokról tartott előadást.

Fotó: Bús Csaba

A megnyitón Lévai Tanácsnok köszöntőjében kiemelte, hogy az utóbbi években a közösségek szerepe felértékelődött és köszönetet mondott a civil szervezetek képviselőinek munkájukért.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a civil területet érintő aktualitásokról tartott előadást. Elmondta, hogy most írják ki a jövő évi forrásokról szóló pályázatokat. Szeptember 1-jén kiírták a Városi Civil Alap pályázatát, amire október 2-ig pályázhatnak a civil szervezetek. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatát október 2-án délután írják ki. A Városi Civil Alapban 4,8 milliárd forint, a NEA-ban pedig a tavalyi 11 helyett 14 milliárd forintra pályázhatnak a civilek. 

A helyettes államtitkár biztatta a szervezeteket arra, hogy pályázzanak a határidő lejárta előtt. A pályázás folyamatát tovább könnyítették: bevezették, hogy a hárommillió forintig terjedő nyertes pályázatokat lehetséges könnyített formában elszámolni. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta, hogy a NEA-ban a pályázatok mintegy 70 százaléka nyertes, ami igen jó arány. A Városi Civil Alapnál ez az arány alacsonyabb, hiszen minden évben nyolc-tízszeres a túljelentkezés. Ezért idén részösszegeket is megítél a kollégium. A NEA legmagasabb megítélhető támogatása 4,5 millió forint, amit a helyettes államtitkár szerint szerencsés lenne hat-hét millió forintra emelni. A NEA-ban 75 milliós éves árbevétel felett nem lehet pályázni, de a kollégium mérlegeli e határ megemelését. 

Az előadó arról is beszélt, hogy Bács-Kiskun előkelő helyen szerepel a megyék közül a beadott és elnyert pályázatok terén: tavaly és idén 1,9 milliárd forintot szereztek a megye civil szervezetei, ami országos negyedik hely, és Budapestet leszámítva, a vármegyék között a harmadik helyen szerepel.

A helyettes államtitkár és a megyei szervező Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület szakmai képviselője elismeréseket is átadott. Az Év Bács-Kiskun Vármegyei Civil Szervezete díjat kapta az Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület és a Pásztortűz  Kulturális és Hagyományápoló Egyesület. Az Év Bács-Kiskun Vármegyei Adományozója elismerést a Fornetti Kft. kapta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában