Megemlékezés

2023.09.29. 19:45

Hatvanegy éve alakult meg a Kalocsai Légvédelmi Tüzérezred – galériával

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre évről évre megszervezi az ünnepséget, amelyen összegyűlnek az ezred kötelékébe egykor szolgáló hivatásos katonák, sorkatonák, hogy fölidézzék az immár 61 éve alakult ezred történetét, megemlékezzenek azokról a bajtársakról, akik már nem lehetnek közöttük.

Zsiga Ferenc

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre évről évre megszervezi az ünnepséget, amelyen megemlékeznek azokról a bajtársakról, akik már nem lehetnek közöttük

Fotó: Zsiga Ferenc

A Kalocsai Honvéd Kulturális Egyesület szakosztályaként működő, a Magyar Honvédség 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred, illetve a jogelőd Légvédelmi Tüzérezred hagyományait gondozó Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre szeptember 29-én, pénteken 11 órától tartott ünnepi megemlékezést a Csilás parkban lévő Kalocsa katonaváros emlékműnél. Az ünnepség megrendezését a Honvédelmi Minisztérium támogatta.

A megemlékezés résztvevőit a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar népszerű indulókkal hívogatta, majd dr. Kovács György nyugállományú mérnök ezredes köszöntötte a vendégeket. Név szerint is említve Csapó László alezredest, a jogutód Győri Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettesét, Simon Zoltán alpolgármestert, Káldi Frigyes nyugállományú ezredest, az alakulat utolsó parancsnokát, Várszegi Ferencnét, a Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesületének elnökét, továbbá az ezred egykori sorkatonáit, akik a mintegy 50 éve elmúlt szolgálatuk ellenére megjelentek. 

A Himnuszt a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar játszotta el, majd Dr. Kovács György felidézte:

„1962-ben, 61 éve alakult az ezred, 1985-ben a tüzér fegyvernemből áttért légvédelmi rakétára, ezt követően 1991-ben felszámolták az ezredet. Ez a három évszám határozza meg az ezred történetét, és az a 35 év, amit az itt megjelentek szolgálatban töltöttek el, de ennek is már 26 éve, hogy vége.”

A szónok hozzátette: Az ezred történetét a Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre gondozza, ápolja, de igazából csak ápolná, mert sajnos az ezredről szóló gyűjtemény raktárban, vagy a helyi múzeumban van. Így erről a helyről is kérik a város vezetését, keressenek egy helyiséget, ahol ezeket a relikviákat ki tudnák állítani, hiszen az említett tárgyakkal berendezett múzeum 2015-ig szépen működött, attól kezdve az anyag raktárban porosodik – mondta Dr. Kovács György.

Hozzáfűzte, sajnos egyre kevesebben jönnek a megemlékezésre, mert az egykori csapat elhalálozás miatt fogyatkozik. Ellenben itt vannak a fiatalok, a Bajai SZC Dózsa György Technikum 12. évfolyamos, rendvédelmi szakos tanulói.

A folytatásban az elhunytak tiszteletére a katonazenekar eljátszotta a Légvédelmi indulót, a kürtös elfújta a Takarodót.

Az emlékoszlopokon koszorút helyezett el Csapó László alezredes, a Győri Légvédelmi Rakétaezred parancsnokhelyettese, Simon Zoltán alpolgármester, Káldi Frigyes nyugállományú ezredes, Veréb István nyugállományú alezredes, Tóth Albert Tibor nyugállományú százados. Az utóbbi hármas az ezred és a hagyományőrző kör nevében koszorúzott.

Az ünnepség végén a megjelent bajtársak csoportképeket készítettek az emlékműnél, majd közös ebédet fogyasztottak el a Judit vendéglőben, ahol kötetlen beszélgetés, bajtársi múltidézés keretében emlékeztek az egykori katonaidőkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában