Hit

2023.09.24. 16:48

Az egészségügyi dolgozókért szólt a szentmise Baján – galériával

A Szent Szív Templomban tartottak hálaadó szentmisét az egészségügyben dolgozókért vasárnap.

Márton Anna

A jelenlévő orvosokat és az egészségügyben dolgozókat megáldották

Fotó: Márton Anna

Szent Kozma és Szent Damján vértanúk, az orvosok védőszentjei liturgikus emléknapját, szeptember 26-án tartják, az emléknapjukhoz közeli vasárnapon meghívják az orvosokat, egészségügyben dolgozókat a hálaadó szentmisére, amely alkalomból ők hálát adnak a hivatásukért, a jelenlévők pedig a szolgálatukért.

Szakács Tibor plébános már második éve tart hálaadó szentmisét az egészségügyben dolgozókért. A szentmise folyamán a plébános kiemelte: a hívek részéről tavaly olyan visszajelzés érkezett, hogy öröm volt találkozni az orvosokkal, ápolókkal a templomban, jó volt velük együtt imádkozni, átélni azt, hogy mindannyian testvérek vagyunk ebben és az Atya irgalmát kérik.

A plébános beszédében kiemelte, hogy Rómában van Szent Kozma és Szent Damján temploma, amit figyelmébe ajánlott a híveknek, ahol az egyik legrégebbi 1550 -es évekbeli aszpismozaik is megtalálható. A szentmise végén a jelenlévő orvosokat, egészségügyi dolgozókat megáldotta a plébános.

Szent Kozma és Szent Damján a legenda szerint Arábiában születtek, és ikrek voltak. Nagy érdeklődés élt bennük a tudományok, különösen az orvoslás tudománya iránt, ezért elhagyták szülőföldjüket és Szíriába mentek tanulni. Tanulmányaik befejeztével Égé városában telepedtek le. Keresztények is voltak így nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek a városnak. Nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. Szent Kozma és Szent Damján jóságát látva sokan megtértek. Amikor a Diocletianus-féle üldözés vihara a keleti egyházat is elérte, a helytartó, Lysias elsőként az ingyen orvosló apostolokat állította bíróság elé. Különféle módon próbálták megölni őket, végül lefejezték a két testvért. Konstantinápolyban épített bazilikájuk zarándokhellyé vált. Olyan szokás alakult ki a helyszínen, hogy a betegek a templomban aludtak, mert úgy tapasztalták, hogy álmukban eljön hozzájuk a két szent orvos, akik vagy meggyógyítják őket, vagy néha egészen rendkívüli gyógymódot javasolnak, amely során a betegek valóban felépültek. Szent Kozma és Damján az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, borbélyok, cukrászok, fűszerkereskedők, kötszerkészítők, műárusok, szülésznők, viaszöntők, zsibárusok védőszentjei.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában