Szórakozás

2023.09.02. 12:27

A szüreti mulatság sikere is mutatja a helvéciaiak összefogását – galériával

Kezdetét vette pénteken a 29. Helvéciai Szüreti Mulatság. A megnyitó ünnepségen átadták a községi díjakat, és meglepetésként a svájci testvérváros értékes ajándékkal lepte meg az iskolákat 25 éves gyümölcsöző kapcsolatuk alkalmából.

Sebestyén Hajnalka

Balogh Károly polgármesternek (középen) az IPA konszern Aranydiplomát adományozott

Fotó: Bús Csaba

A Petőfi Sándor Művelődési Háznál rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező Helvéciai Szüreti Mulatságot, melyen idén is tiszteletüket tették a testvérvárosi települések delegációi, a vajdasági Versec, a svájci Sirnach, a felvidéki Zétény és Badacsonytördemic. 

A műsort Krupa Lili diáklány verssel nyitotta meg. Ünnepi beszédet mondott Balogh Károly polgármester, aki elsőként felidézte Helvécia történelmét. Hangsúlyozta: a szüreti napokon mindenkor tisztelegnek Wéber Ede előtt, akinek meghívására 1892-ben a mai Helvécia területére érkezett Balaton-felvidékről a filoxéra szőlőbetegség elől menekülve 88 magyar és 17 német család. A szőlőművelő családok gyümölcsöző, megélhetést nyújtó szőlőtelepet hoztak létre, letéve ezzel Helvécia alapjait. A szőlőművelés ma is zajlik a nagyközségben. Őrzik és tisztelik a szőlő, a szüret, az újbor hagyományait. A polgármester kiemelte: Helvécián mindig is nagy volt az összefogás, ez igaz ma is. A szüreti napok is ezt igazolják. 

Sokan kiveszik részüket a nagyközség feldíszítéséből, a lovaskocsis felvonulásból és a fogatok megvendégeléséből. 

Balogh Károly köszöntő szavai után az ünnepi műsor terményáldással folytatódott. Kiss Vilmos katolikus atya és Pálóczi Károly református lelkész osztotta meg biblikus gondolatait, majd megáldották a terményeket. 

A műsor további részében Balogh Károly polgármester, Thám József alpolgármester és Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző átadta a községi díjakat. 

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán részére adományozták a Helvécia díszpolgára kitüntető címet a település fejlődését elősegítő hosszú időn át végzett kiemelkedő, eredményes társadalmi, közéleti tevékenysége elismeréseként. Méltatásában elhangzott a kiemelkedő szakmai pályafutása, mely mindvégig Bács-Kiskun Vármegyéhez kötődött. Egyénisége, emberi magatartása példaértékű, segítőkészsége szinte felülmúlhatatlan. 

Mindenkor a jó kapcsolatok kialakítására és fenntartására törekszik, amellyel méltó megbecsülést és tekintélyt vívott ki mind a maga, mind az általa irányított szervezet számára. 

Magas szintű figyelemmel kíséri Helvécia pályázatainak, beruházásainak benyújtása és megvalósítása érdekében szükséges hatósági ügymeneteket, azok sikerességét ezáltal is nagyban elősegítve.

Az Év Helvéciai Vállalkozása kitüntető címet Kasos József villanyszerelő mester vehette át Helvécia Nagyközségben végzett kiemelkedő gazdasági tevékenységéért, eredményes munkájáért, mellyel hozzájárul a nagyközség fejlődéséhez. Méltatásában ismertették szakmai pályafutását. Kasos József villanyszerelő mester 1987-ben alapította vállalkozását. Az ügyfélköre kezdetben leginkább magánszemélyekből tevődött össze. A 2000-es évektől bővült a vállalkozás kapacitása, és már az önkormányzatok és cégek is megjelentek, mint megrendelők. Kasos József Helvécia önkormányzatával jól működő szakmai kapcsolatot alakított ki az évtizedek alatt. Helvéciai referenciáik között szerepel a református templom, a Szabó Sándor lakótelepi új óvoda és bölcsőde, és a Wéber Ede Általános Iskola elektromos munkálatai.

A nagyközségi kitüntető címek után Balogh Károly polgármester maga is díjat vehetett át. Az IPA konszern Aranydiplomát adományozott számára.

Ajándékokkal kedveskedtek a testvértelepülések

A szüreti mulatságra érkező külföldi delegációk közül a svájci Sirnach nem mindennapi ajándékkal érkezett. Az iskolák között jól működő 25 diákcsere-kapcsolat emlékére jelképesen egy-egy labdát és 2500-2500 svájci frankot vehettek át a Wéber Ede és a Feketeerdői Általános Iskola tagintézmény-vezetői. 

A vajdasági Versec testvértelepülés sem érkezett üres kézzel, a 15 éves kapcsolat tiszteletére megajándékozták Balogh Károly polgármestert. Helvécia és Versec községek 15 éve írták alá a testvérvárosi megállapodást és kezdetét vette egy kölcsönös látogatásokkal egybefűzött, örömteli barátság. A két település közötti 15 éves együttműködés leginkább a kultúra területén mutatkozik meg, de nyitnának az ipar és a mezőgazdaság területén is. A borturizmusban látják a legnagyobb lehetőségeket és kiváló alkalmat az együttműködésre.

A Szüreti Mulatság megnyitóját a Kiskun Kapitány avatási ceremóniája követte. Szombaton egész nap szórakoztató és kulturális programok várják az érdeklődőket. Köszöntik a település elmúlt egy évben született több mint hetven babáját, és lesz borudvar is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában