Tehetség

2023.08.02. 11:15

A kecskeméti író, Kellerwessel Klaus a mesterséges intelligencia segítségével kutatást is végez

Kellerwessel Klaus neve egyre ismertebb a hazai irodalomban. A 23 éves kecskeméti srác kiemelkedik tehetségével, különleges írói látásmódjával. Eddig két kötete jelent meg, a folytatás nem is kérdéses.

Sebestyén Hajnalka

Kellerwessel Klaus

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Kellerwessel Klaus Kecskeméten nőtt fel, tanulmányait a Vásárhelyi Pál Általános Iskolában, majd a Bányai Júlia Gimnáziumban végezte, jelenleg egyrészt az ELTE pszichológia-, és a veszprémi Pannon Egyetem Mesterséges Intelligencia szakos hallgatója. 

Rengeteget olvas, cserediákként pedig Németországban is megfordult. Irodalmi vénája már nagyon fiatalon megmutatkozott, írt képverseket, szonetteket, szabadverseket és haikukat egyaránt. 

Az első kötete – A 77 fejű herceg éneke – 2021-ben debütált. Ebben két vers és két színdarab olvasható. A két nagyobb írás egyike Salgótarjánban, az öblösüveggyár bezárását idézi meg. Anno egy dráma pályázatra írta meg a salgótarjáni történetet. A kötetet maga illusztrálta. Závada Péter így ír ajánlójában: „Klaus kivételes tehetség. Egyszerre visszhangzik mondataiban Szophoklész, Büchner, Genet, Lorca és Brecht, hogy egy kaotikus, mégis értelemmel teli kórussá álljanak össze”. 

Idén áprilisban jelent meg a második, a Hátam mögött a hulló porcelán című kötete. Ebben csak versek olvashatók, mintegy ötven alkotás. 

Klaus pszichológiai hallgatóként több projektben is részt vesz. Ezek egyike egy mesterséges intelligencia művészeten alapuló kutatás, mely gépi algoritmusokkal és művészetterápiás eszközökkel segíti a személyiség feltérképezését. 

Írásai a saját kötetein túl több antológiákban is helyet kapnak. A mai napig nagyon sokat olvas, szabadidejében azonban fesztiválokra is szívesen ellátogat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában