Harta

2023.08.15. 10:50

Mesefigurák nyerték a dunai őrültséget – galériával

Egy év elteltével megint teljes volt az őrület a hartai Duna-parton, ahol szombaton, a szentelési ceremóniát követően újra vízre szálltak az őrült hajók. A cél ezúttal sem volt kevesebb, minthogy a hétköznapi halandókból álló, mintegy 2500 főnyi közönséget megdöbbentsék, elcsodálkoztassák a józan ész határait súroló, de azért tartósan a víz felszínén maradó eszközeikkel. Az persze most sem volt elég, hogy az induló csapatok Arkhimédész ismert törvényét –„minden folyadékba mártott testre akkora felhajtóerő hat…” – a nagyobb nyilvánosság előtt bizonyítsák. Amellett hogy lebegtek, ötletesnek, esztétikusnak, és még gyorsnak is kellett lenniük.

Zsiga Ferenc

Shrek, Gombóc Artúr és Pom Pom is ott voltak a fedélzeten

Fotó: Zsiga Ferenc

A nap eseményeit végig izgulva bizton állíthatjuk: őrölt gondolatok őrült megvalósításában ezúttal sem volt hiány, a hajóépítők fantáziájának ezúttal sem szabott gátat a józanész. Mint az eredményhirdetéskor kiderült, a siker kulcsa abban volt, hogy a közönség és a zsűri által egyaránt jól ismert mesefigurákkal operáljanak a versenyzők. 

Akik ezt tették, jól tették, mert az ítészek hosszas „mérlegelés” és persze pontos időmérés után úgy döntöttek, hogy az első helyet a Shrek csapat érdemelte ki. Mégpedig a híres mesefilm megszólalásig hű azon figuráival, akik a fokhagymát mintázó hajójukkal kápráztatták el elsősorban a gyerekeket és a felnőttmesék szerelmeseit. A hartaiakból álló Shrek-legénység olyannyira jól szerepelt, hogy ezzel a produktumukkal a tavaly elnyert bajnokcsapat címüket is megtartották. Biztosan szubjektív, de a véleményeket hallva, a közönségnek a hajón kívül talán a szamár figurája tetszett a legjobban.

Második helyen a Pesti-Gyál csapat által megjelenített, Csukás István Pom Pomja, persze Gombóc Artúrral a fedélzeten végzett. Harmadik helyezett a Jägermeister, azaz a vadászmester gyomorkeserű üvegre hajazó úszóalkalmatosság lett. A leggyorsabbnak az a papírhajó bizonyult, amit nagy rutinról és ötletességről tanúbizonyságot adva a hartai és budapesti fiatalokból álló Papírhajó csapat közvetlenül az indulás előtt a parton, a közönség szeme láttára hajtogatott össze, megdöbbentő hossza pedig elérte a 3,5–4 métert.

Mindenképpen említést kell tenni a különdíjat kiérdemlő Barbi(k) csapat hölgy és fiú tagjairól, akik munkabeosztása úgy alakult, hogy míg a parton a Barbie babának öltözött négy szépséges lány szelfizett a közönséggel, addig a fiúk a vízen próbálták tartani a rózsaszínben pompázó úszóegységüket. Talán mondani sem kell, hogy a csapat tagjai lokálpatrióták voltak és valamennyien hartai lakcímmel rendelkeznek.

A P.Mobil pótolni fogja a kegyeleti okból elmaradt koncertet

A baon.hu portálunkon már beszámoltunk arról, hogy a pénteki P. Mobil, majd az azt követő ABS koncert kegyeleti okból – a helyszínen elhunyt a hangtechnikus, Goletz Géza – elmaradt, de mint Szöllősi Rafael főszervezőtől megtudtuk, a P. Mobil azt az ígéretet tette, hogy a fellépést egy előre egyeztetett időpontban pótolni szeretnék. Egyébiránt a fenntarthatóság jegyében, minden elemében környezetbarát nagyrendezvény abban is különleges volt, hogy a már megszokott fémből készült díjak helyett hartai mintával kézzel festett ládikókat kaptak a győztesek. Az Őrült Hajók Verseny szombati programja a Kalus Trió, a Roy & Ádám Trió, majd a Clippers fellépésével a hajnali órákban, még mindig több száz vendég részvételével ért véget. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában