Égbolt

2023.08.09. 19:24

Csillaglesre várják az érdeklődőket a nemesnádudvari pincesoron

Exkluzív csillaglesre készülnek a nemesnádudvari ősi pincesoron augusztus 12-én, szombaton éjjel.

Márton Anna

Csillagászati távcsövekkel figyelhetik meg az égboltot a résztvevők

Forrás: Beküldött fotó

Csillagászati távcsövekkel figyelhetik meg az égboltot a résztvevők, de lézeres csillaglesre is lesz lehetőség, tudtuk meg a szervezőtől Megyeri Juliannától.

Eredetileg a program ötlete onnan jött, hogy a hétköznapi életben, a rohanó világban elfelejtünk felnézni az égre, pedig régen az égboltot hívták segítségül az utazók de a csillagállás sokat segített az időjárás előrejelzésében is.

− Elfeledtük az ősi kapcsolódási pontokat, ezért ezen az estén lehetőség lesz megállni, megfigyelni és egy kicsit romantikázni. Magyarország legnagyobb csillagászati programja zajlik ezen a héten az országban több helyszínen. Igyekeztünk ennek a programnak egy exkluzív köntös adni és ezt támogatják a csillagok mert erre az időpontra ide fog érni a Perseida meteorraj. A piknik teraszról kiváló lehetőség adódik nem csak a meteorraj, de még a Szaturnusz megfigyelésére is. A Bajai Obszervatórium Alapítvány közreműködésével van lehetőség a gasztroprogram mellett ilyen izgalmas csillaglest szervezni − mondta lapunknak Megyeri Julianna.

Az elmúlt hétre tervezték a programot, de közbejött az eső, a szervező szerint szerencsére sokkal jobban fognak állni a csillagok és a nyári égbolt sokkal kedvezőbb lesz ezen a hétvégén. A Perseida meteorraj augusztus 12-én este vagy éjjel érkezik. A bajai csillagászok két lencsés távcsövet hoznak Nemesnádudvarra, ezen kívül lézeres csillaglesre is lesz lehetőség. Hogy ez pontosan mit takar az még titok, ez lesz a meglepetés az este folyamán, tudtuk meg a szervezőtől. Programkezdésnek egy pincetúrát tartanak, majd egy kis barangolás lesz az ősi pincesoron.

− Aki már járt itt, annak a szíve csücske, szerintem ez az ősi pincesor. Aki visszajáró az tudja, hogy milyen egyedi sváb község található itt. Ezt követően megérkezünk a Piknik-teraszra, ez is egy különleges része lesz a programnak, pihenő részeket alakítunk ki, ahol fesztelenül nézhetjük majd a csillagos égboltot. Nyári finom vacsorával, borkóstolóval és élő zenével várjuk a vendégeket. Az Acoustorm együttes zenél a csillaglesre érkezőknek. Limitált a létszám, de még van néhány szabad helyünk − zárta gondolatait Megyeri Julianna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában