Ünnepség

2023.08.13. 13:42

A falualapító ősökre emlékeztek Császártöltésen – galériával, videóval

Éppen 280 éve írta alá Patachich Gábor kalocsai érsek azt a dokumentumot, amely azoknak a sváb családoknak biztosított letelepedést, akik német földről a Dunán hajókkal, tutajokkal leereszkedve az első telepesei voltak a mai Császártöltésnek. A többségében német nemzetiségű falu minden évben megemlékezik erről az eseményről a falunapi rendezvény keretében.

Barta Zsolt

Vidám társaságok vacsoráztak a falu központjában szombat este

Fotó: Barta Zsolt

A hétvégi Falualapítók Ünnepére elkészült a falu közösségi pincéje, amely a közösségi kemence mögött található a löszfalban. Felette pedig ott áll, a már látogatható Szálas Béla-kilátó, amely idei felújítására jelentős részben közösségi adakozásból gyűlt össze több millió forint. Ezt toldotta meg az önkormányzat egy jelentős összeggel. 

A rendezvénysorozat péntek este kezdődött, amikor is megnyitották a falu új kiállítását. A Babaházban Gatter Istvánné porcelánbaba-gyűjteményének 174 gyönyörű és egyedi darabja látható. Ezt követően péntek este, a nyitott pincék programja keretében a Főkáptalan soron jó néhány borászat várta a látogatókat egy-egy jó pohár bor kóstolására. 

Mendler Zoltán, a Császártöltési Pincesorokért Egyesület elnöke azt nyilatkozta,  hogy a Borok Éjszakáján nagyon sok turista látogatta meg a pincészeteiket. A legjobbkor tartották az idei harmadik pincesori rendezvényt, mivel néhány nap múlva itt a szüret, kell a hely a pincékben az idei újbornak. 

A felvételen Szemerey István, Mendler Zoltán borászok és a Csanádi Szőlőbirtok részéről Csanádi Klára locsolták meg a táncoló sváb szobrát
Fotó: Barta Zsolt

A programsorozat szombaton folytatódott akadályfutással, buborékfocival, habpartival, főzőversennyel, esti vacsorával. A település központjába este Takácsné Stalter Judit polgármester nyújtotta át a versenyek győzteseinek az elismeréseket, köztük a császártöltési borverseny legjobb nedűit elkészítő borászoknak, akik boraikkal meglocsolták a táncoló sváb szobrát. Okleveleket kaptak a legjobban tanuló töltési diákok is. Az est élőzenés vacsorával és diszkóval zárult szombat éjszaka.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában