Baon podcast

2023.08.15. 10:20

A csatornarendszer tisztításával előzik meg az újabb bemosódást a kecskeméti Domb Beach-en – podcast

Péntek óta újra fürdésre alkalmas a kecskeméti záportározó tó, avagy a Domb Beach Strand. Mint arról korábban beszámoltunk, július utolsó hétvégéjének esőzései miatt a július 31-i, hétfői strand vizéből történt mintavétel eredménye pozitív lett. Ezért egy hétig, a két ismételt mintavétel negatív eredményéig nem lehetett fürödni a strand vizében.

Horváth Péter

Archív-felvétel

Fotó: Kapott fotó

Havas Balázs, a strandot üzemeltető cég vezetője a Gong Rádió Téma című műsorában foglalta össze a történteket. Havas Balázs elmondta, hogy minden természetes fürdőhelyet évente kell újraengedélyeztetni, ehhez a szakhatóság vizsgálja a feltételek meglétét. Ennek része a vízvizsgálati ütemterv, ami havonta kötelező vízminta-vizsgálatot jelent, valamint nyitás előtt is kell vízmintavétel.

Mint arról akkor írtunk, a havi rendszerességgel végzett, július 31-i, hétfői ütemezett vízmintavétel eredményeiből derült ki, hogy a záportározó tó vizében az enterococcus száma a határérték felett volt, ami a hevesebb esőzések utáni, csapadékcsatorna-hálózatból történt bemosódásoknak volt köszönhető.

Havas Balázs a rádióműsorban hangsúlyozta, hogy ez a mikroorganizmus a normál emberi szervezetben is megtalálható, de a tórendszer hidegebb vizében nem szaporodik, és pár napnál tovább nem is marad életben, ezért, ha ez a vizsgálat szerda környékén történik, akkor valószínűleg már semmilyen értékemelkedést nem mutatott volna. 

Mint fogalmazott, az eredmény ismeretében kérte a szabadidőközpont fenntartóját, a Hírös Sport Nonprofit Kft.-t, hogy indítsa be a tó keringető szivattyúját, ami segíti a víz öntisztulási folyamatát. A Bácsvíz pedig a mintavételt követően elvégezte az esővízcsatorna bejövő hálózatának teljes tisztítását. Erre azért volt szükség, hogy a jövőbeni hasonló problémák elkerülhetők legyenek. Ahogy azt múlt héten megírtuk, a kötelező két mintavétel eredménye negatív volt, így pénteken újranyithatott a strand, ahol hétvégén wakeboard országos bajnokságot is rendeztek.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában