Strandolás

2023.08.04. 17:56

Jelenleg nem alkalmas fürdőzésre a kecskeméti Domb Beach

Pénteken jelent meg a Kecskeméten hallottam nevű Facebook-csoportban egy bejegyzés, miszerint egy hölgy nem tudott fürdőzni családjával a Benkó Zoltán Szabadidőközpont tavában, annak Domb Beach nevű strandrészén. A bejegyzésben azt írták, hogy az ÁNTSZ mintát vett a strand vizéből, amit az eső miatti bemosódások miatt fürdőzésre alkalmatlannak ítélt a hatóság. Feltettük kérdéseinket a Domb Beach Strand szóvivőjének, Havas Balázsnak, és arról érdeklődtünk, hogy az oldalukon jelzett zárva tartás összefüggésben áll-e a bejegyzésben foglaltakkal, illetve arról, hogy valós-e az állítás.

Horváth Péter

Forrás: szabadidokozpont-kecskemet.hu / illusztráció

Havas Balázs, a Domb Beach Strand szóvivője megkeresésünkre a bezárás tényét megerősítette, és elmondta, hogy az a múlt vasárnapi nagyobb esőzésekkel van összefüggésben. „A havi rendszerességgel végzett, hétfői, ütemezett vízmintavétel eredményeiből derült ki, hogy a Kecskemét I. számú záportározó-tó vizében az enterococcus száma a határérték felett volt. Hevesebb esőzések után előfordulhatnak bemosódások a csapadék-csatornahálózatból. Tudni kell azonban, hogy ez a mikroorganizmus a normál emberi szervezetben is megtalálható, de a tórendszer hidegebb vizében nem szaporodik, és pár napnál tovább nem is marad életben, ezért, ha ez a vizsgálat szerda környékén történik, akkor valószínűleg már semmilyen értékemelkedést nem mutatott volna. Most azonban várjuk az új minta, és a protokoll szerinti kontrollminta eredményét, így várhatóan már csak jövő héten tud újra kinyitni a strand, de addigra legalább visszatér a kánikula is. Wakeboardozni, és horgászni továbbra is lehet, csak a fürdőzés van felfüggesztve. A mihamarabbi vízminőség helyreállítása érdekében beindításra került a tórendszer keringető szivattyúja, továbbá a jövőbeni problémák elkerülése végett, az érintett szakaszon a Bácsvíz elvégzi az esőcsatorna teljes tisztítását” − derül ki a Domb Beach Strand szóvivőjének válaszából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában