Lakitelek

2023.07.09. 14:57

Wartburg-tulajdonosok találkoztak a Tőserdőben – galériával

Ötödik alkalommal rendezték meg Lakiteleken az Országos Wartburg Találkozót. A háromnapos programra az ország különböző részéről érkeztek járművek.

Szentirmay Tamás

Márta Károly

Fotó: Szentirmay Tamás

Márta Károly minden évben megszervezi a Wartburg-tulajdonosok találkozóját. Ez volt már az ötödik alkalom, amikor is a német gyártmányú autók szerelmesei találkoztak egymással Lakiteleken és Tőserdőn. A négy nap alatt különböző programok várták őket, és természetesen felvonultak a település főutcáin, és lementek a Holt-Tisza partjára is.

– Azért választottuk Lakiteleket, mert itt találtuk meg azt a szállás és kempingterületet, ami befogadott bennünket, és ahol elfértünk – mondta a főszervező.

– Ezúttal 91 autó jött le a Tőserdőbe, de a szombati napon a kempingben 104 autónk volt. Az elmúlt évben kettővel kevesebbel Guinness-rekordot állítottunk fel. Most nem az volt a célunk, hogy újra megdöntsük a rekordunkat, arra lesz még máskor alkalom, ugyanis nincs olyan része az országnak, ahol ne lenne Wartburg-tulajdonos. A púposon kívül négy- és kétütemű autók érkeztek, és néhány Barkas is, mindenfajta évjáratból. A legöregebb autó természetesen egy púpos volt, 1962-es, a legfiatalabbak pedig a négyüteműek, 1990-es évjáratúak. Ezt követően már megszüntették a gyártását, mert bezárt a gyár – tette hozzá.

Márta Károly elmondta még, hogy 18 éves volt, amikor beleszeretett a Wartburgba. Édesapjának volt egy Wartburg 312-ese, aztán később ő is vett egy „kockát” 1988-ban. Az volt az első Wartburgja, de azóta már jónéhányat vásárolt, amelyeket felújít saját maga részére. A mostani kék színű autójával az elmúlt évben 11 ezer kilométert tett meg. Ez 1988-ban gyártott kétütemű, kormányváltós, amivel Németországba is rendszeresen kijár. Januárban pedig elindul vele a Budapest–Bamakó ralin, egy másik Wartburg-tulajdonos barátjával, Vásárhelyi Csabával.

– A márkának van egy különleges angol exportra szánt változata is, a Wartburg Knight, ami jobbkormányos, és ebből egyet itt is lehetett látni. De elhoztak olyan autót is, melyet Kelet-Németországban a rendőrök használtak. A wartburgosok egy nagy családot alkotnak, mert szinte mindenki ismer mindenkit. Ez alatt a néhány nap alatt, míg itt vagyunk, kicseréljük az információkat, jókat beszélgetünk. A mostani találkozón különböző versenyprogramokat is szerveztünk. Bográcsos főzőverseny, motor-összeszerelés, gyerekeknek szörpivó, felnőtteknek sörivót tartottunk, de retro ruhákba öltözve is szórakoztattuk egymást. Jövőre szintén szeretnénk megrendezni a találkozót – tette hozzá Márta Károly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában