Rendezvénysorozat

2023.07.03. 14:18

Székely néptáncosok is ropták a jánoshalmi napokon – galériákkal

A székelyföldi Korond községgel fennálló testvérvárosi kapcsolat 25. évforduló jegyében telt a Jánoshalmi Napok rendezvénysorozat az elmúlt hétvégén. Az Imre Zoltán Művelődési Központ szervezői igyekeztek úgy összeállítani a műsorkínálatot, hogy valamennyi korosztály megtalálja a számára tartalmas és kellemes kikapcsolódást.

Pozsgai Ákos

A város főterén felállított színpadon a Kiskunhalasi Művészeti Iskola jánoshalmi növendékei, a Szent Anna katolikus Általános Iskola, a Hunyadi János Általános Iskola, a Bátyai Lányok Gyerek Aerobic csoport, a Székelyvarsági Csemete néptánc, a Pöndölösök citerazenekar lépett fel a Jánoshalmi Napok ünnepi forgatagában.

Fotó: Pozsgai Ákos

A jánoshalmiak számára kiemelt fontosságú a testvértelepülésekkel való szoros kapcsolattartás, ezért is hívják meg minden évben a város legnagyobb ünnepére a testvértelepülések delegációit is. Idén Kárpátaljáról Rafajnaújfalu, a vajdasági Temerin, Topolya, valamint Erdélyből Korond és Székelyvarság küldöttségeit látták vendégül.

Jánoshalma és Korond idén ünnepli testvértelepülési kapcsolatuk negyedszázados évfordulóját, Czeller Zoltán polgármester szerint példaértékű a két település együttműködése, amit a képviselő-testületek, a közösségek és iskolák ápolnak, és amit reményei szerint a felnövekvő nemzedék tovább visz a hagyományokat ápolva.

– Büszke vagyok arra, hogy Székelyföld gyarapodik az anyaországban, egy olyan anyaországnak vagyunk a tagjai, akik nem felejtettek el minket, értünk dolgoznak, velünk egyet éreznek, együtt ünneplünk és együtt sírunk. A jánoshalmi és a korondi emberek nemcsak barátokra és testvérekre leltek, hanem egymás szokásait, egymás tanintézményeit megismerték és gyerekeinket úgy neveltük, hogy a testvéri szeretet mindig megmaradjon bennünk. Nekünk, székelyföldi magyaroknak szükségünk van rátok, szükségünk van az anyaországra – fogalmazott Katona Mihály, Korond polgármestere.

 

A város főterén felállított színpadon a Kiskunhalasi Művészeti Iskola jánoshalmi növendékei, a Szent Anna katolikus Általános Iskola, a Hunyadi János Általános Iskola, a Bátyai Lányok Gyerek Aerobic csoport, a Székelyvarsági Csemete néptánc, a Pöndölösök citerazenekar lépett fel a Jánoshalmi Napok ünnepi forgatagában. A katolikus templomban a jánoshalmi Hetvenszer Hétszer Együttes adott jótékony koncertet, a templom előtti téren pedig a Simply the Brass rézfúvós kvintett tartott koncertet.

Péntek este Musical-Operett Gála volt a nagyszínpadon a Sziget Színház előadásában, Bordás Barbara, Peller Károly, Csengeri Attila, Dancs János és Deák-Lőrincz Andrea lépett fel és tartott fergeteges másfél órás előadást, a nézőtér zsúfolásig telt. Szombat este az évtizedek óta töretlenül népszerű, a Vajdaságból érkezett 3+2 együttes adott több mint két órás élő koncertet, a mulatós zene rajongói kifulladásig buliztak a színpad előtt.

Vasárnap délelőtt a Szent Anna katolikus templomban Jánoshalmáért tartottak ünnepi szentmisét, ahol köszöntötték Tompa Szabolcs újmisés papot is, aki most került Jánoshalmára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában